IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без много шум Китай не спира да краде ключови американски кадри

Това се случва в момент, когато САЩ ограничават все повече износа на чипове и технологии към азиатската страна

10:45 | 24.08.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

В продължение на десетилетие до 2018 г. Китай се опитваше да наеме елитни учени, обучени в чужбина, в рамките на щедро финансирана програма, която Вашингтон разглеждаше като заплаха за американските интереси и технологично надмощие.

Две години след като спря да популяризира Плана за хиляди таланти (TTP) на фона на американските разследвания на учени, без много шум Китай е вдъхнал нов живот на инициативата под ново име и формат, като част от по-мащабната мисия за засилване на технологичните си умения. Това твърдят трима източници, запознати с въпроса. Същото сочи и преглед на над 500 правителствени документа от 2019 до 2023 г., предава Ройтерс.

Подновената инициатива за набиране на кадри предлага предимства, включително субсидии за покупка на жилище и обичайни бонуси за подписване на договор в размер на 3 до 5 млн. юана (420 хил. до 700 хил. долара), допълват тримата източници на информационната агенция.

Китай управлява програми за развити кадри на различни нива в правителството, насочени към комбинация от китайски и чуждестранни експерти. Основният заместител на TTP е програма, наречена Qiming, която е съблюдавана от Министерството на промишлеността и информационните технологии, разкриват национални и местни политически документи, онлайн реклами за привличане на кадри и източник, директно запознат с въпроса, който, подобно на останалите, е пожелал да остане анонимен.

Надпреварата за привличане на технологични кадри се случва в момент, в който президентът Си Дзинпин подчертава необходимостта на Китай да постигне самостоятелност в областта на полупроводниците, с оглед на ограниченията на износа, наложени от САЩ. Регламентите, приети от Министерството на търговията на САЩ през октомври, ограничават американските граждани и постоянните жители на страната да подкрепят развитието и производството на модерни чипове в Китай, наред с други мерки.

Нито Информационната служба на Държавния съвет на Китай, нито министерството са отговорили на въпросите за Qiming. По-рано Китай заяви, че набирането на кадри от чужбина чрез TTP има за цел да изгради една икономика, ориентирана към иновациите, и да насърчи мобилността на развити кадри, като същевременно защита правата на интелектуална собственост, писа държавната информационна агенция Xinhua.

Qiming, или "Просветление", набира служители от научната и технологичната сфера, което включва „деликатни“ и „класифицирани“ области като полупроводниците, твърдят двама от източниците. За разлика от своя предшественик, новата програма не публикува кой попада в нея и отсъства от уебсайтовете на властите, което според източниците отразява това колко е чувствителен въпросът.

Част от документите споменават Qiming, редом с Houju, или Torch, дългогодишна инициатива на Министерството на науката и технологиите, фокусирана върху създаването на клъстери от технологични компании. Министерството не е отговорило на запитването за коментар.

Според трима души Qiming също така работи в тандем с инициативи за набиране на кадри, управлявани от местните и провинциалните власти, както и с подкрепяна от правителството кампания за наемане на служители от китайски компании за чипове. Ройтерс не е успяла самостоятелно да установи кои са участващите фирми.

САЩ отдавна обвиняват Китай в кражба на интелектуална собственост и технологии – нещо, което Пекин отхвърля като политически мотивирани нападки.

„Чуждестранните противници и стратегическите конкуренти разбират, че привличането на ключови американски и западни кадри често е също толкова добро, колкото придобиването на самата технология“, коментира Дийн Бойд, говорител на Националния център за контраразузнаване и сигурност към правителството на САЩ, в отговор на въпрос за китайските схеми за набиране на хора.

„Когато това набиране създава конфликти на интереси или ангажименти, това може да създаде рискове за американската икономика и националната сигурност на страната“, допълва той.

Ограничаването на изтичането на интелектуална собственост чрез потоците от успешни кадри е трудно, тъй като подобни усилия „могат да се превърнат в обвинения за етнически лов на вещици“, посочва Ник Маро, китайски анализатор в Economist Intelligence Unit.

Елитни университети

Китайската индустрия за чипове процъфтява през последните години, но е изправена пред недостиг на около 200 хил. души през тази година, в това число инежери и дизайнери на полупроводници, показва доклад от 2021 г., публикуван от правителствения мозъчен тръст Китайски център за развитие на информационната индустрия и Китайската асоциация на индустрия за полупроводници.

По-новите начинания на Китай в областта на привличането на кадри, които подобно на TTP се фокусират върху набирането на елитни експерти, предпочитат кандидати, обучени в най-добрите чуждестранни институти, коментират тримата източници.

„Повечето кандидати, избрани за Qiming, са учили в най-добрите университети в САЩ и имат поне докторска степен“, допълва един от източниците. По думите му учени, преминали през Масачузетския технологичен институт, Харвард и Станфордския университет са сред търсените в Китай. Тези висши училища не са отговорили на запитването за коментар.

Ройтерс не може да определи колко експерти са били наети по Qiming или свързани програми, макар че кандидатствалите са хиляди, сочат разгледаните от агенцията правителствени документи.

Американските власти твърдят, че макар привличането на кадри от САЩ да не е незаконно, университетските изследователи рискуват да нарушат закона, ако не разкрият връзките си с китайски организации, докато получават средства от американското правителство за провеждане на изследвания, както и за незаконно споделяне на частна информация или нарушаване на експортния контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още