IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да отговори с контрамерки на американските ограничения на инвестициите

Представители на китайското министерство на търговията са провели среща с бизнеса, за да разберат какъв ще е ефектът от новата заповед от Вашингтон

16:07 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайското министерство на търговията сигнализира в четвъртък, че ще отговори, ако е необходимо, на изпълнителната заповед на американския президент Джо Байдън, ограничаваща американските инвестиции в напреднали технологии в Китай.

Представители на ведомството са провели среща с бизнеса, за да разберат какъв ще е ефектът от новата заповед, каза говорителят Шу Дзюетин, цитиран от CNBC.

„На тази основа правим изчерпателна оценка на ефекта от изпълнителната заповед и ще предприемем необходимите контрамерки на базата на резултатите от оценката“, заяви Шу.

Миналата седмица Байдън подписа изпълнителна заповед, която цели ограничаването на американските инвестиции в китайски компании за полупроводници, квантови изчисления и изкуствен интелект заради притеснения за националната сигурност.

Сега министерството на финансите ще отговаря за прилагането на разпоредбите и към момента събира обществени мнения за изготвянето на проекторегулации.

На въпрос за плановете на американския министър на търговията Джина Раймондо да посети Китай Шу отказа да потвърди дата, но заяви, че двете държави остават в тясна комуникация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още