IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън определи забавянето на Китай като "рисков фактор" за САЩ

Това обаче не засяга значително оптимизма на финансовия министър за американската икономика

10:49 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън нарече икономическите проблеми на Китай „рисков фактор“ за САЩ, който обаче не засяга значително оптимизма ѝ за американската икономика, съобщава Bloomberg.

„Забавянето на Китай ще има най-голямо влияние върху азиатските му съседи, но ще има известни последици и за САЩ“, каза Йелън пред репортери след реч в Лас Вегас, където похвали икономическите постижения на администрацията на президента Джо Байдън.

„Въпреки това се чувствам много добре за перспективите пред САЩ като цяло. Нека да наречем това риск“, каза тя, имайки предвид Китай.

По отношение на САЩ тя каза, че „виждаме забавяне на растежа, но растеж, който остава здравословен, пазар на труда, който е много силен и инфлация, която се забавя“.

Йелън отправи коментарите само дни след като Байдън нарече икономическите проблеми на Китай „бомба със закъснител“, а лидерите на Комунистическата партия – „лоши хора“. Говорейки на политическа кампания за набиране на средства на 11 август, Байдън каза, че Китай е „загазил“, тъй като растежът му се е забавил и заради високото ниво на безработица.

Опасенията по отношение на ръста на Китай продължават да се трупат и тази седмица. Юанът поевтиня до най-ниското си ниво от ноември насам след представянето на серия от разочароващи икономически данни. Валутата се е сринала с около 5% тази година, представяйки се най-зле в Азия след йената.

Банковите заеми в Китай са намалели до 14-годишно дъно, потребителските и производствените цени също намаляват, а износът се е свил с най-голям темп от февруари 2020 г.

В същото време Йелън привлече вниманието към изненадващата сила на американския трудов пазар въпреки най-агресивната кампания за затягане на паричната политика от Федералния резерв от десетилетия.

На въпрос защо социологическите проучвания показват, че повечето американци не усещат икономиката да се справя добре, Йелън отговори, заявявайки, че позицията им е много по-положителна, когато са запитани как се справят те лично.

„Когато американците биват попитани за собствената им финансова ситуация, 70% или повече казват, че се чувстват много добре“, заяви тя и допълни: „Когато са запитани за икономиката като цяло, имат по-ниско мнение“.

В интервю за CNN по-късно в понеделник Йелън коментира още продължаващото влияние на войната на Русия в Украйна за световната и американската икономики. Тя каза, че последното решение на Русия да се оттегли от зърнената сделка ще повиши световните цени на храните и най-вече ще засегне най-бедните държави.

Тя отбеляза още, че Русия също страда от войната.

„Рублата поевтинява по стойност, което е отражение на факта, че програмата ни за санкции със съюзниците ни, както и войната, водят до източване на руската икономика“, каза тя.

Руската централна банка свиква извънредна среща във вторник, след като рублата се срина до ниво от 100 рубли за долар за пръв път от март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още