IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постпандемичният икономически бум на Китай засега не оправдава очакванията

Западните компании в страната масово орязват очакванията си за печалби от Китай през тази година

11:18 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският бизнес се опасява, че постпандемичният икономически бум на Китай така и няма да се състои, пише The Wall Street Journal, цитирайки занижените прогнози на компаниите в региона, работещи в различни сектори. Гиганти като DuPont, Caterpillar, Dow и други съобщават за свити продажби през второто тримесечие на годината и изразяват разочарование от стимулите на китайското правителство.

През декември 2022 година Пекин премахна строгите ограничения пред икономиката, свързани с разпространението на коронавируса. Очакванията бяха за бум, който да дръпне напред останалия свят и това действително се случи, но за кратко. Статистиката показва свиване на промишленото производство, както и на износа. Потребителското доверие остава нестабилно, а младежката безработица е на рекордно високи нива.

Още по-притеснителни са данните за необичаен спад на цените, които увеличават опасенията, че китайската икономика може да навлезе в деинфлационна спирала на фона на слабото търсене.

Всичко това се случва на фона на опитите на Пекин да насърчи икономиката - например чрез снижаване на лихвите, за да бъде насърчено кредитирането. Източници на WSJ сочат, че правителството планира още мерки, сред които да похарчи милиарди за нова инфраструктура, както и да стабилизира пазара на недвижими имоти.

Западните компании обаче смятат, че пазарът не вижда ефект от тези стимули и те не водят до значимо увеличаване на икономическата активност.

През второто тримесечие DuPont съобщава за спад на продажбите си в Китай с 14% спрямо същия период на миналата година. Компанията оряза прогнозите си за ръст през 2023 година, отчитайки и отслабването в други региони по света. Подобни са настроенията и в Caterpillar, където между 5 и 10% от печалбата идва от китайските продажби.

От Danaher, произвеждащи широк кръг от медицински, търговски и индустриални продукти, съобщават за задълбочен спад на търсенето - с 20% през първото тримесечие до 40% през второто. "Реално през юни понижението е от 50% [...]Честно казано, не виждаме подобрение през втората половина на годината", коментира Райнър Блеър, ръководител на компанията.

Според него причината е спад на чуждестранните инвестиции и липсата на поръчки към китайските производители след края на пандемията.

Не във всички сектори обаче цари песимизъм - хотелската верига Marriot например съобщава за бум в търсенето на стаи в хотелите ѝ в Китай. В страната вече премахнаха ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса. Сега от вътрешния туризъм компанията печели повече от стая спрямо 2019 година.

С 51% се увеличават продажбите на Starbucks в Китай, а Apple съобщи за рекордни приходи от дейността си в континентален Китай, Хонконг и Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още