IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските мита за вноса от САЩ са несъвместими с правилата на СТО, според организацията

Пекин наложи ставките в отговор на въведените от САЩ мита върху китайската стомана и алуминий, за които СТО също отсъди, че противоречат на правилата ѝ

20:10 | 16.08.23 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Панелът за решаване на търговски спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО) отсъди, че Китай е действал в разрез с правилата на организацията като е наложил допълнителни мита върху вноса на определени стоки от САЩ, предава Ройтерс.

Митата варират от 15 до 25 на сто, пише БТА.

Пекин наложи ставките в отговор на въведените от САЩ мита върху китайската стомана и алуминий от, съответно, 25 на сто и 10 на сто през март 2018 г, припомня агенцията. Миналата година СТО постанови, че налагането им е в разрез с правилата на организацията.

През 2021 г. администрацията на президента Джо Байдън се съгласи да вдигне митата, наложени на вноса от Европейския съюз (ЕС), но остави в сила тези за Китай.

След решението на СТО китайското търговско министерство поиска САЩ незабавно да вдигнат митата върху китайската стомана и алуминий и допълни, че китайските мита върху определени американски стоки са "контрамерки, предприети от Китай в съзвучие със закона, за да бъдат защитени правата и интересите на страната".

От кабинета на търговския представител на САЩ посочват, че са доволни от решението на СТО, допълват от Ройтерс.

Министерството на търговията на Китай заявява, че е запознато с решението и е поискало от САЩ незабавно да вдигнат митата, наложени върху вноса на стомана и алуминий.

Пекин може да обжалва решението, което обаче няма да доведе до качествена промяна, тъй като Вашингтон блокира назначенията в Апелативния орган на СТО и той е неспособен да излезе с решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още