IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният ESG дълг ще продължи да расте колебливо

Очаква се зелените облигации да продължат да доминират на пазара

17:28 | 05.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световният пазар на устойчив дълг може да изпита трудности с достигането на нови върхове заради допълнителните разходи за класифициране, по-високите лихви и засиления контрол на ESG (екологични, социални и управленски принципи).

Делът от общите продажби на облигации, обозначени като ESG, се срина през 2023 г. година до най-ниското си ниво от 2020 г., показват данни, събрани от Bloomberg. Спадът е най-ясно изразен в Северна Америка, където ESG облигациите съставляват само 2% от всички продажби.

Инвеститорите и кредитните стратези смекчават очакванията си за възраждане на пазара през 2024 г. Fitch прогнозира, че очаква емитирането да замре, ако лихвите останат високи. Кристофър Рати, старши кредитен стратег ESG в Bloomberg Intelligence, посочва, че очаква продажбите да задминат миналогодишните, но да останат под рекорда от 2021 г. Това е мнение, подкрепено от анализатори в Barclays.

Междувременно BNP Paribas казва, че очаква издаването на зелени облигации - най-голямата категория устойчив дълг по обем, да остане непроменено, ако разходите по заеми останат високи.

„ESG някак остана на заден план“, коментира Роб Макдоноу, директор ESG и регулаторни инициативи в Angel Oak Capital Advisors. По думите му „сега е просто труден момент“.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

За компаниите в момента има много по-малко стимули да емитират ESG облигации. Прикрепянето на ESG етикет към облигация стана трудно, тъй като кредитополучателите трябва да отделят повече време и да понесат допълнителни разходи при издаване на етикетирани облигации. Необходимо е те да изготвят рамки и да преминат през редица проверки на трети страни, както и да намерят благоприятни прозорци за издаване на облигациите в условия на силно нестабилен пазар.

„Привличането на внимание към ESG чрез етикетиране на облигациите вероятно в момента би нанесло повече вреди“, казва Роб Макдоноу.

В Европа емитентите обаче не трябва да се борят със същите проблеми с репутацията, като се има предвид, че ESG не се сблъсква с толкова изразена политическа реакция, както в САЩ. Устойчивото емитиране вече е вкоренено на дълговите капиталови пазари в региона.

Делът на ESG облигациите като дял от общите продажби на дълг се е свил най-много в САЩ заради реакцията на инвеститори и републикански политици. Goldman Sachs Group и BNP са сред банките, които очакват забавянето да продължи.

Потенциалът кредитополучателите да надценяват предимствата на ESG облигациите причинява голямо безпокойство сред инвеститорите, показва скорошно проучване на Citigroup Inc.

Очаква се зелените облигации да продължат да доминират на пазара. Кредитополучателите са набрали 527,5 млрд. долара в нови зелени облигации миналата година до 21 декември. Това я нарежда на второ място сред най-натоварените години след 2021 г. с рекордните 530,4 млрд. долара.

BNP прогнозира глобално емитиране на зелени облигации за 600 млрд. долара през 2024 г. Банката предупреждава обаче, че лихвените проценти може би ще са високи за някои корпорации.

Sustainable Fitch очаква инвеститорският интерес към сини, оранжеви – предназначени за инициативи за равенство между половете, и преходни облигации да се повиши през 2024 г. Тези типове облигации обаче ще си останат специализирана област и ще изостават от зелените и социалните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
cyclop
преди 3 месеца
"облигации, предназначени за инициативи за равенство между половете" .... .... ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още