IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще заработи принципът "замърсителят плаща“?

Има четири опции пред общините за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството, но и има редица проблеми, казват от БСК

11:08 | 31.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От следващата година такса "смет" вече трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента. Дават се четири опции на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството, но има редица проблеми, които спъват процеса. Това каза Димитър Бранков, съветник по околна среда към Българската стопанска камара (БСК), в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че БСК води дълга съпротива, включително съдебни дела, срещу наредбите на общинските съвети в различни общини.

„Над 20 години бавим въвеждане на принципа "замърсителят плаща", това е принцип на европейското законодателство. Но с последното изменение за местните данъци и такси този принцип беше дерогиран", посочи Бранков.

Той припомни предлаганите варианти на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци.

"Единият е на брой ползватели на имота - вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, като закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. Четвъртата опция представлява дерогация от принципа "Замърсителят плаща", който законодателят даде на общинските съвети - когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци", обясни Бранков.

 

Той отбеляза, че цената на таксата може и да се намали, а не да се увеличи след промяната. "Тук говорим за една доста сложна и объркана система с много проблеми на управление на отпадъците на общинско ниво. 

“Случаят със София е такъв, че ние още не знаем какво искаме за софийските битови отпадъци - те да бъдат разделно събрани и рециклирани, или да бъдат изгорени. Ако искаме второто, трябва да се откажем от разделното събиране", поясни гостът.

Според Бранков по този начин залагаме бомба със закъснител заради неприети наредби: "Колкото повече бавим тези решения, толкова повече може да се окажем в невъзможност да прилагаме законовия текст от началото на следващата година".

Попитан колко ще излиза таксата на едно тричленно семейство, събеседникът отговори, че разликата ще дойде от броя ползватели на апартамента. Но има много голям проблем с информационното осигуряване - адресната регистрация в България не работи повече от 33 години, посочи той. И припомни, че в ЕС има йерархия за отпадъците, като депонирането да е последното възможно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още