IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради определянето на такса смет

Към следващата фаза в производството са изпратени още няколко процедури срещу страната ни

16:04 | 14.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия изпрати уведомително писмо на България във връзка с неприлагане на принципите в Директивата за отпадъците, става ясно от съобщение от Брюксел. От там посочват, че в страната ни разходите за управлението на отпадъци се изчисляват на базата на данъчната оценка на имота и не се взимат предвид количествата. По този начин не се изпълнява основният принцип, заложен в директивата - "замърсителят плаща".

От ЕК посочват, че законодателството е променено от 2015 година, но всяка година изпълнението на този принцип се отлага и според последната информация очакванията са да бъде приложен едва след две години.

Сега обаче Брюксел дава два месеца правителството да отговори на поставените въпроси в уведомителното писмо и ако те не са задоволителни, срещу страната може да започне следващата фаза от наказателната процедура - изпращане на мотивирано становище.

В днешния (14 юли) пакет с производства за нарушения ЕК започва още една наказателна процедура срещу България - по отношение на издаването на лични карти и документи за пребиваване на граждани от ЕС и картите за пребиваване на членове на семейството, които не са граждани на общността. Властите в София не спазват формат, приет от август 2021 година при издаване на тези документи.

Към следващата фаза - изпращане на мотивирано становище, са придвижени още няколко наказателни процедури срещу България. Те се отнасят до прилагането на европейската заповед за арест и правилата за достъпност на продуктите и услугите на хората с увреждания.

Продължават и процедурите (отново с мотивирани становище, тоест втората фаза) и в сектор транспорт, където от Брюксел отчитат, че България не е уведомила дали е транспонирала директивата за командироването на шофьори на превозни средства в националното си законодателство, както и заради неправилното транспониране на текстовете от директивата за проверката на техническата изправност на моторните превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още