IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпраща на съд България за некоректни етикети на минералните води

Брюксел започва и нова процедура срещу страната за неизпълнение на европейски ангажименти

18:01 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) заведе три иска в Съда на ЕС срещу България за неизпълнение на ангажиментите, свързани с европейското членство, става ясно от априлските наказателни процедури на Брюксел. Това е третата стъпка в производствата, тоест досега София на няколко пъти не е давала удовлетворителни отговори на коментарите на ЕК по тези нарушения.

Затова от Брюксел завеждат дело срещу България за неизпълнение на директивата за експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води. Българското законодателство позволява на етикетите да бъде поставян термина "изворна вода" дори и съдържанието да не отговаря на условията за използването му, пишат от ЕК.

Освен това страната ни не забранява предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произхождат от един и същ извор, под повече от едно търговско описание. Българското законодателство не изисква и наименованието на извора да се посочва върху етикетите на минералните и изворните води.

Първите стъпки от това производство започнаха още от лятото на 2020 година.

България ще отговаря пред Съда и за неправилно транспониране на директивата за електронното пътно таксуване (т.нар. тол такси). По този начин се блокира оперативната съвместимост между системите за заплащане на пътни такси в ЕС, посочват от ЕК. Страната ни е изпратена на съд и заради пропуски при транспонирането на правилата за определяне на минимални национални цели за обществени поръчки за чисти превозни средства. Неизпълнението на това задължение заплашва постигането на целите за обществени поръчки за периода 2021 - 2025 година, казват от Брюксел.

България ще трябва да се съобрази с решението на Съда, ако той прецени, че страната ни е нарушила правото на ЕС в тези точки. При неизпълнение на решението се налагат финансови санкции - обикновено еднократна глоба и дневни санкции до изчистване на нарушението. Тези средства най-често се "прихващат" от парите, които членът на общността получава от европейския бюджет. 

В априлския пакет със санкции се отваря и една нова процедура срещу България. Комисията изпраща уведомително писмо, че София не прилага правилно всички изисквания в Директивата за сезонните работници от трети страни. Текстовете предвиждат равни условия за работа и живот, както и защита от експлоатация на работници, идващи от страни извън общността.

С изпращане на мотивирано становище продължават производствата в процедурите срещу България за неизпълнение на задълженията по отношение на директивата, по силата на която членовете на ЕС са длъжни да изпращат своите планове за развитие на морските зони, включващи икономически, екологични и социални ангажименти.

Мотивирано становище е изпратено и по отношение на задължението за унифициран формат на разрешителните за престой, който трябваше да бъде приет до юли 2020 година. Продължава производството и по Директивата за вътрешния енергиен пазар, тъй като България все още не успява да даде достатъчно ясни обяснения как е имплементирала в законодателството си текстовете.

От Брюксел стартират и следващата фаза на производството относно директивата, поставяща технически изисквания относно пътните инспекции, както и с текстовете на европейското законодателство, касаещи пристанищните приемни съоръжения за предаване на отпадъци от кораби.

В областта на транспорта България все още не се съобразява с изискванията на директивата за отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози и управлението на железопътната инфраструктура, затова и ЕК пристъпва към следващата фаза и изпраща мотивирано становище до София.

България има два месеца, за да отговори на изпратените наказателни производства. Ако Брюксел не получи удовлетворителни коментари, или нарушението не бъде премахнато, ЕК ще пристъпи към следващата стъпка в производството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още