IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК проверява за нарушения по схемата за отстъпка при горивата в България

Брюксел подаде иск срещу България заради директивата за енергия от ВЕИ

14:56 | 26.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу България, която да установи дали схемата за компенсация на цената на горивата с 0,25 лева, която действаше до скоро, нарушава правилата на общността, съобщават от Брюксел. Опасенията са, че мярката е дискриминационна и непропорционална, нарушаваща основни принципи на единния европейски пазар, показват първите анализи на комисията.

През лятото на 2022 година България въведе отстъпка от 0,25 лева за литър гориво с цел намаляване на тежестта от високите енергийни цени върху потребителите. Но тази мярка важеше единствено за хората с регистрирани на територията на България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди, не и за регистрираните на територията на друга държава от ЕС превозни средства.

Според медийни публикации Румъния е подала жалба до Брюксел за нарушението на правилата.

Отстъпката вече не се прилага, а в Народното събрание все пак подготвиха схема за подкрепа на уязвими групи, която предвижда отстъпка за цената на горивата и ползването на обществен транспорт. Тази мярка ще се финансира със средствата от печалбите на компании, които работят с руски петрол у нас.

По процедурата България има два месеца срок, за да отговори на запитванията на ЕК по казуса. След това от Брюксел ще преценят дали даденият отговор ги удовлетворява, или ще продължат със следващата стъпка. От ЕК призовават страната ни да спазва принципите за свободното движение на стоки, хора и услуги и недопускане на дискриминация на гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачността в рамките на единния пазар.

Европейската комисия реши още да изпрати България и Словакия на съд заради неизпълнение на ангажиментите за транспониране на текстове от Директивата за енергия от възобновяеми енергийни източници в националното законодателство. Към момента това са двете единствени държави в общността, които не са изпълнили ангажиментите си.

Директивата беше приета през 2018 година и тя дава рамката за развитието на сектора до 2030 година. Именно тя поставя задължението най-малко 32% от произведената в общноста енергия да бъде от ВЕИ до края на това десетилетие. Текстовете улесняват участието на гражданите в енергийния преход, като дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за енергия от възобновяеми източници.

Членовете на ЕС имаха задължението да включат директивата в националното си законодателство до лятото на 2021 година. Заради неизпълнението на този ангажимент казусът ще бъде разгледан от съда, а при преценка, че действително има нарушение, страната ще плаща дневни глоби, докато не го отстрани.

Комисията реши още да предяви искове пред Съда на ЕС срещу шест страни, сред които и България, които не са приложили част от разпоредбите на регламента относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. От Брюксел посочват, че текстовете защитават биологичното разнообразие в Европа и заради нарушението завеждат искове срещу България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия.

В януарския си пакет от производства от ЕК са включили още уведомления за нарушения на законодателството за емисиите замърсители във въздуха към 14 държави, сред които и България. Всички те не спазват нормите за емисии амоняк, чиито основен източник е селското стопанство.

Комисията реши да изпрати и официално уведомително писмо, тоест първата стъпка от наказателна процедура и мотивирано становище (втората фаза) до България за още две нарушения на правото на ЕС - съответно относно справянето с разпространението на терористично съдържание онлайн и Директивата за осигуряване на изпълнението в областта на командироването на работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Амоняк?? Тия луди ли са ще умрем от глад! Той се произвежда и от хората. Дайте да ги избием?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още