IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателни процедури срещу България по прането на пари и борбата с измамите

Общо четирите процедури включват още качеството на въздуха и морската безопасност

15:24 | 01.06.23 г. 2
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Европейската комисия съобщи, че започва четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС, качеството на въздуха и морската безопасност.

Срещу прането на пари

Европейската комисия призовава страната ни да въведе правилно европейските правила срещу прането на пари. Комисията е изпратила официално уведомително писмо заради неправилното транспониране в законодателство на 5-ата Директива относно борбата с изпирането на пари.

България е уведомила за пълно транспониране на директивата. Въпреки това Комисията е установила няколко случая на неправилно транспониране (несъответствие) на директивата в националното законодателство. Ако България не предостави задоволителен отговор в срок от два месеца, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.

Измамите със средства от ЕС

Комисията изпраща официално уведомително писмо на България и поради това, че не е транспонирала правилно правилата на ЕС относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза. Комисията е установила няколко проблема със съответствието у нас по отношение на определението за някои престъпления и свързаните с тях наказателни санкции, както и отговорността на юридическите лица за престъпления, извършени в тяхна полза.

България разполага с два месеца, за да предприеме необходимите мерки за отстраняване на установените недостатъци. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура.

Качество на въздуха

Европейската комисия днес е решила също да изпрати мотивирано становище до нашата страна, защото не са премахнати пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха. България не е гарантирала, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища. Тази възможност гарантира, че те могат да оспорят липсата на планове за качеството на въздуха или неспособността им за справяне със замърсяването на въздуха.

Уточнява се, че през май 2020 г. Комисията е изпратила официално уведомително писмо на България. Днес Комисията е решила да изпрати мотивирано становище на България, която разполага със срок от два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки.

Мобилност и транспорт

Европейската комисия изпраща мотивирано становище на България и поради неспазване на правилата на ЕС относно морското оборудване. Правилата включват общи правила за безопасност на оборудване като спасителни жилетки, системи за почистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на държава от ЕС, с цел също да се предотврати фалшифицирането им.

България не извършва адекватен надзор на пазара на морско оборудване на борда на корабите, за който отговаря, посочват от ЕК. И уточняват, че през октомври 2019 г. Комисията е изпратила официално уведомително писмо, но тъй като България все още не е докладвала за никакви дейности по надзор на пазара, Комисията издава мотивирано становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Всичко е точно фискалния съвет калкулира маастрихските критерии на начислена основа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха леле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още