IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният пазар на зърно остава спокоен в края на ноември

На Софийската стокова борса котировките за пшеница са стабилни

10:25 | 26.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Споразумението за зърнения коридор (за износ на украински зърнени храни - бел. ред.) беше удължено със 120 дни и при утвърдени възможности за износ и благоприятен баланс на останалите фундаментални фактори, през изминалия период се наблюдава едно по-спокойно развитие на международните зърнени пазари, посочват експертите на Софийската стокова борса, цитирани от БТА.

Освен това и докладът на министерството на земеделието на САЩ за състоянието на световния зърнен баланс с прогноза за рекорден връх в производството на пшеница успокои котировките на борсите в Европа и отвъд океана. Цените на пшеницата в САЩ отново са надолу - с 12 долара до 350 долара за тон. Във Франция движението е леко нагоре след сериозен спад - плюс 5 евро до 328 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария цената се изравни с руската до 310 долара за тон.

След спад на цената на американската царевица преди три седмици тенденцията продължава с минимални движения - минус 1 долар и в САЩ, и във Франция до съответно 325 долара за тон и 319 евро за тон. В Русия цената на царевицата остава 270 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция преживя чувствително отстъпление преди седмица и сега леко се коригира нагоре с плюс 3 евро до 291 евро за тон, в Русия отново е без промяна на равнище 272 долара за тон.

Рапицата на борсата Euronext отново поевтиня - с 13 евро до нива от 586,5 евро за тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, с доставка декември, падна с 35 долара до 1305 долара за тон, а тази на рафинираната захар се покачи с с 5,70 долара, достигайки 539,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса котировките за пшеница са стабилни. След сделките за хлебна пшеница от началото на месеца, които се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка на място, сега има предлагане на начална цена от 660 лв. за тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв. за тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 850 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

На борсата най-активно се търгуват енергоносители - природен газ, дърва за огрев и пелети, дизелово гориво, бензин, газ пропан-бутан и газьол. На борсата имаше и сделки за сол за посипване на пътища на цени между 170 и 1780 лева за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още