IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за износа на украинска пшеница е удължено със 120 дни

Според непотвърдена информация няма отстъпки по исканията на Москва по споразумението

11:35 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Споразумението, по силата на което е възможен износът на украински зърнени храни, се удължава със 120 дни, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в Twitter. Потвърждение има и от Истанбулския комитет, в който влизат гарантите по споразумението между Русия и Украйна - Турция и ООН.

 

Подробности около новата сделка липсват, но според източници на ТАСС текстовете не касаят износа на руски селскостопански продукти и други отстъпки за Русия. В началото на месеца Москва се оплака, че не получава никакви ползи от това споразумение и постави няколко условия, включително и отваряне на износа на торове и премахване на санкциите срещу държавната "Россельхозбанк".

В края на юли Русия и Украйна успяха да се разберат за отваряне на три пристанища в Черно море - Одеса, Черноморск и Пивдений (Южни), за износа на зърнени храни. От август досега Украйна изнесе към 10 млн. тона продукция, която се насочва към страни от Азия, Африка и Европа. Някои от корабите са по програми на агенцията по прехраната на ООН.

Реално има две подписани огледални споразумения - между Русия и гарантите Турция и ООН и отделно мужду Украйна и гарантите, тъй като представителите на двете воюващи държави дори не поискаха да седнат на една маса през лятото. Преговорите по сделката се водеха в Турция и подписа под него от руска страна сложи военният министър Серегй Шойгу, а от украинска - министърът на инфраструктурата Олексанъдр Кубраков.

Украйна поиска разширяване на асортимента от стоки, които могат да се изнасят, както и добавянето на още едно пристанище. Но на този етап няма яснота дали това ще се случи, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още