fallback

Големите животновъди по света са застрашени от климатични загуби от 24 млрд. долара

Ако глобалните температури нараснат с 2 градуса по Целзий половината от основните производители на месо и млечни ще работят на загуба през 2030 г.

21:40 | 28.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Общо 40 от най-големите производители на месо и млечни продукти в света може колективно да се сблъскат със спад на печалбата от близо 24 млрд. долара през 2030 г. спрямо нивата от 2020 г. в резултат на изменението на климата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на нова оценка на голяма инвеститорска група, известна като FAIRR.

Прогнозираното намаление на печалбите отразява главно скока в цените на фуражите и въглеродните данъци. Групата от 40 компании може да отчете общ 7-процентов спад на маржа на печалбата. Компаниите в Северна Америка, включително Tyson Foods Inc. и производителят на яйца Cal-Maine Foods Inc., ще бъдат сред най-тежко засегнатите, тъй като техните маржове ще падат средно с 11%.

Други големи производители на месо като бразилската JBS SA и китайската WH Group Ltd. също ще бъдат засегнати, прогнозира FAIRR.

Кравите са животните, които отделят най-големи обеми емисии, така че компаниите, произвеждащи говеждо месо и млечни продукти, са по-силно изложени на въглеродни данъци, предупреждава FAIRR. Прогнозите се основават на предположението, че средните глобални температури ще се повишат с 2 градуса по Целзий до 2100 г. При този сценарий половината от 40-те оценени животновъдни компании ще работят на загуба през 2030 г.

„Много фирми са изложени на риск“, изтъква Мария Летини, изпълнителен директор на FAIRR, организация с нестопанска цел, фокусирана върху екологичните рискове в глобалния хранителен сектор, подкрепяна от инвеститори, управляващи активи на стойност 70 трлн. долара. „Искаме инвеститорите да имат ясен глас“, когато убеждават производителите на месо да оценят и управляват рисковете от по-високите температури по техните вериги на доставка и евентуална рентабилност, добавя организацията.

FAIRR е основана от Джереми Колър, главен инвестиционен директор на Coller Capital.

Скорошен доклад на Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН предупреди, че има вероятност глобалните температури да се повишат с над 1,5 градуса по Целзий „в близко бъдеще“. Животновъдите са уязвими, тъй като предлагането на фуражни култури като царевица и соя може да бъде засегнато от климатичните промени, включително от суша и наводнения.

В момента само шест от 40-те оценени компании са извършили анализи на климатичните сценарии.

„Повечето компании нямат анализ на климатичните сценарии“, споделя Товиа Роснър, анализатор в Allianz Global Investors. „Това е нещо, за което определено бихме настоявали да се ангажират“, добавя тя.

Потенциалният удар върху печалбите в индустрията се дължи главно на по-високите разходи, свързани с климата, които се очаква да се увеличат средно с над 9%, изчислява FAIRR. От това увеличение 5% са свързани с по-високите цени на фуражите, а 4% - с очакваните въглеродни данъци върху емисиите от добитъка.

Организацията предполага, че големите производители на месо и млечни продукти могат да намалят риска чрез диверсификация на продуктите, чрез използване на алтернативни фуражни съставки и насочване на портфейлите към алтернативи на растителна основа.

Северноамериканските компании изглеждат най-изложени на потенциални загуби. От шест анализирани компании маржовете на печалба ще спаднат средно с 11% до 2030 г., водени от 15% средно увеличение на разходите, което отразява главно по-високите цени на фуража, посочва FAIRR.

„Една ключова констатация е, че Северна Америка ще бъде изправена пред по-големи въздействия поради цената на царевицата“, изтъква Сими Тамби, икономист по климата в организацията.

Данните FAIRR представляват „сравнение между сценарии, което може да помогне на животновъдните компании и инвеститорите да оценят несигурността, която идва с изменението на климата“, добавя от своя страна Летини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 28.03.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още