IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите животновъди по света са застрашени от климатични загуби от 24 млрд. долара

Ако глобалните температури нараснат с 2 градуса по Целзий половината от основните производители на месо и млечни ще работят на загуба през 2030 г.

21:40 | 28.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общо 40 от най-големите производители на месо и млечни продукти в света може колективно да се сблъскат със спад на печалбата от близо 24 млрд. долара през 2030 г. спрямо нивата от 2020 г. в резултат на изменението на климата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на нова оценка на голяма инвеститорска група, известна като FAIRR.

Прогнозираното намаление на печалбите отразява главно скока в цените на фуражите и въглеродните данъци. Групата от 40 компании може да отчете общ 7-процентов спад на маржа на печалбата. Компаниите в Северна Америка, включително Tyson Foods Inc. и производителят на яйца Cal-Maine Foods Inc., ще бъдат сред най-тежко засегнатите, тъй като техните маржове ще падат средно с 11%.

Други големи производители на месо като бразилската JBS SA и китайската WH Group Ltd. също ще бъдат засегнати, прогнозира FAIRR.

Кравите са животните, които отделят най-големи обеми емисии, така че компаниите, произвеждащи говеждо месо и млечни продукти, са по-силно изложени на въглеродни данъци, предупреждава FAIRR. Прогнозите се основават на предположението, че средните глобални температури ще се повишат с 2 градуса по Целзий до 2100 г. При този сценарий половината от 40-те оценени животновъдни компании ще работят на загуба през 2030 г.

„Много фирми са изложени на риск“, изтъква Мария Летини, изпълнителен директор на FAIRR, организация с нестопанска цел, фокусирана върху екологичните рискове в глобалния хранителен сектор, подкрепяна от инвеститори, управляващи активи на стойност 70 трлн. долара. „Искаме инвеститорите да имат ясен глас“, когато убеждават производителите на месо да оценят и управляват рисковете от по-високите температури по техните вериги на доставка и евентуална рентабилност, добавя организацията.

FAIRR е основана от Джереми Колър, главен инвестиционен директор на Coller Capital.

Скорошен доклад на Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН предупреди, че има вероятност глобалните температури да се повишат с над 1,5 градуса по Целзий „в близко бъдеще“. Животновъдите са уязвими, тъй като предлагането на фуражни култури като царевица и соя може да бъде засегнато от климатичните промени, включително от суша и наводнения.

В момента само шест от 40-те оценени компании са извършили анализи на климатичните сценарии.

„Повечето компании нямат анализ на климатичните сценарии“, споделя Товиа Роснър, анализатор в Allianz Global Investors. „Това е нещо, за което определено бихме настоявали да се ангажират“, добавя тя.

Потенциалният удар върху печалбите в индустрията се дължи главно на по-високите разходи, свързани с климата, които се очаква да се увеличат средно с над 9%, изчислява FAIRR. От това увеличение 5% са свързани с по-високите цени на фуражите, а 4% - с очакваните въглеродни данъци върху емисиите от добитъка.

Организацията предполага, че големите производители на месо и млечни продукти могат да намалят риска чрез диверсификация на продуктите, чрез използване на алтернативни фуражни съставки и насочване на портфейлите към алтернативи на растителна основа.

Северноамериканските компании изглеждат най-изложени на потенциални загуби. От шест анализирани компании маржовете на печалба ще спаднат средно с 11% до 2030 г., водени от 15% средно увеличение на разходите, което отразява главно по-високите цени на фуража, посочва FAIRR.

„Една ключова констатация е, че Северна Америка ще бъде изправена пред по-големи въздействия поради цената на царевицата“, изтъква Сими Тамби, икономист по климата в организацията.

Данните FAIRR представляват „сравнение между сценарии, което може да помогне на животновъдните компании и инвеститорите да оценят несигурността, която идва с изменението на климата“, добавя от своя страна Летини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Голяма нелепица.АБе, вие не можете да уцелите от днес за утре коя банка би могла да има проблеми, седнали да ми пишете прогнози колко щели да печелят животновъдите през 2030.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Дали все още не им е дошло на акъла патешки да подгонят дивите животни, които също отделят метан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Застрашени са от борците с климата, които се канят да забранят животновъдството, защото животните отделяли метан. И метанът стана опасен газ. Сега ни подготвят за хранене с буболечки, хлебоарки, скакалци и чорт знае още какво. Като явно се подпичкват с простолюдието, което така и не се усеща, че го готвят за мезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
"застрашени от климатични загуби"сериозно, и такъв израз ли имало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още