IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Испания тласна цената на зехтина до рекордни нива

Липсата на дъжд тревожи търговци и анализатори за реколтата тази година

18:16 | 23.04.23 г. 1
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Липсата на дъжд в Испания тласка цените на зехтина до рекордни нива, а анализатори предупреждават, че особено сухо лято може да доведе до още по-малка реколта по-късно тази година, пише Financial Times.

Цените на зехтина нарастват с почти 60 на сто от юни насам до около 5,4 евро на килограм заради голямата суша в Европа, която миналата година унищожи реколтата от маслини на Стария континент.

Испания, която е най-големият производител на зехтин, пострада особено тежко. Фермерите в страната обикновено произвеждат половината от зехтина в света, но годишното предлагане е намаляло почти наполовина до около 780 хил. тона през последните 12 месеца.

„За 20 години в индустрията никога не съм виждал такива цени“, казва Вито Мартинели, анализатор на зърнените и маслодайните култури в Rabobank. Миналата година беше катастрофална за Испания, а реколтата в Италия „също беше лоша заедно с тази в други средиземноморски страни“, допълва той.

2022 се оказа най-сухата година за Италия от 1800-та година насам, сочат данни на компанията за анализи Centro Studi Divulga.

Продължителната суша в Испания поставя под въпрос възстановяването на производството тази година. Миналия месец беше вторият най-топъл март в Испания за този век и вторият най-сух, сочат данни на метеорологичната агенция в страната.

Април се очертава като най-сухия в историята. Испански метеоролог заяви тази седмица, че „нито капка дъжд“ не е паднала в над половината от страната през първите 17 дни на април, а дъждовете са с 23% под нормата от началото на хидрологичната година през октомври.

Необичайно сухото време това лято може да задържи цените високи. „Спорадичните дъждове в Андалусия и Испания като цяло съвсем не са достатъчни“, казва Кайл Холанд, анализатор на маслодайните култури и растителните масла в компанията за данни Mintec.

Маслините се берат в средиземноморските страни между октомври и февруари, а това означава, че „ако много скоро нямаме дъжд, отново ще имаме лоша реколта“, допълва Холанд. „Предлагането на зехтин с добро качество също намалява, тъй като количествата не са големи, а купувачите, естествено, искат добро качество… Пазарни играчи отбелязват, че с това темпо ще е истински късмет, ако изпратим остатъка от сезона с добър зехтин“, допълва той.

Други не са толкова притеснени. „Повишаването на цената, особено в Испания, е добра новина, защото най-сетне надпреварата към дъното, което вреди на всички европейски производители и потиска пазара като цяло, свърши“, коментира Давид Граниери, председател на Националния съюз на производителите на маслини.

„В тези условия смятаме, че производителите, които през последните години увеличиха усилията си да защитят биоразнообразието и да произвеждат висококачествени масла, могат най-сетне да получат цената, която заслужават“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Оно освен хамон има мас и пръжки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още