IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови лекарства подкрепиха приходите на Roche за първото тримесечие

Междувременно продажбата на диагностични решения намаляват с 28%, отразявайки почти пълната липса на пазара на коронавирусни тестове

10:52 | 26.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на Roche Holding AG за първото тримесечие надминават пазарните очаквания, тъй като приходите от нови лекарства компенсираха спада на пазара за тестове за Covid-19, съобщава Bloomberg.

Фармацевтичната компания отчете спад на приходите от продажби с 6,8 на сто до 15,3 млрд. швейцарски франка (17,2 млрд. долара). Все пак резултатът е над прогнозата на анализаторите за приходи от 14,9 млрд. швейцарски франка.

Продажбите на лекарствата Vabysmo и Xofluza надминаха очакванията, както и представянето на компанията в Япония. Приходите от Vabysmo достигат 432 млн. швейцарски франка, което е над медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за 358 млн. франка. Онкологичното лекарство Tecentriq обаче не оправда очакванията по отношение на приходите.

Продажбите на диагностични решения намаляват с 28%, отразявайки почти пълната липса на пазара на коронавирусни тестове.

Roche потвърди прогнозата си, че приходите ѝ и печалбата на акция за тази година ще намалеят до долната част на целевия диапазон при постоянни валутни курсове.

Представяне на лекарствата на Roche по отношение на продажбите през първото тримесечие. Източник: Roche Holding AG Представяне на лекарствата на Roche по отношение на продажбите през първото тримесечие. Източник: Roche Holding AG

Отчетът е първият за компанията под управлението на новия главен изпълнителен директор Томас Шинекер, откакто пое поста от бившия ръководител Северин Шван миналия месец. Шинекер е изправен пред натиск от страна на инвеститорите да осигури положителни резултати от линията на компанията за експериментални лекарства срещу рак и Алцхаймер след провалите от миналата година.

„Оставихме пандемията от коронавирус зад гърба си“, изтъква Шинекер пред журналисти по време на пресконференция относно финансовия отчет.

Местният съперник на Roche, Novartis AG, повиши прогнозите си във вторник за продажбите и печалбата за цялата година, тъй като лекарствата за сърдечни заболявания, рак и множествена склероза подкрепиха приходите на компанията.

От началото на годината акциите на Roche са изтрили около 3% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още