IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis повиши прогнозата за продажбите и печалбата след силни резултати

Лекарствата за сърдечни заболявания, рак и множествена склероза увеличиха тримесечната печалба на компанията

10:32 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Novartis AG повиши прогнозата си за продажбите и печалбата за годината, след като няколко нови лекарства ѝ помогнаха да постигне по-висока печалба за първото тримесечие от очакванията, предаде Bloomberg.

Оперативната печалба вероятно ще нарасне с висок едноцифрен процент тази година, а приходите вероятно ще се увеличат със средна едноцифрена стойност, посочва производителят на лекарства в корпоративно изявление от вторник.

Лекарствата на фармацевтичния гигант за сърдечни заболявания, рак и множествена склероза увеличиха тримесечната печалба. Компанията получи неочакван тласък миналия месец, след като лекарството за рак Kisqali постигна успех предсрочно в проучване сред хора с ранен рак на гърдата, много по-голяма група от пациенти, отколкото преди това са били в състояние да приемат лекарството. Пиковите годишни продажби на Kisqali вече могат да достигнат 8 млрд. долара, прогнозира анализаторът на Barclays Plc Емили Фийлд.

Резултатите от лечението на рака на гърдата са важна победа за главния изпълнителен директор Вас Нарасимхан, който се бореше с неуспехи в производството, въпреки че се опитваше да пренасочи компанията към иновативни лекарства с висок растеж.

Novartis продължава с плана си да отдели бизнеса си с генерични лекарства Sandoz до втората половина на годината, посочват от компанията. Производителят на лекарства активно развива други медикаменти в областта на лечението на рака на гърдата като подпомагащи Kisqali, както и последващи лекарства, заяви Нарасимхан в разговор с репортери.

Novartis е преустановила лицензирането на около една десета от своите нови проекти през тримесечието след цялостен преглед.

Печалбата на акция с изключение на някои елементи е нараснала до 1,71 долара през последното тримесечие от 1,46 долара година по-рано, отчита компанията. Анализаторите прогнозираха печалба от 1,57 долара.

Предишната прогноза на Novartis беше за ръст на продажбите с ниски до средни едноцифрени стойности и на печалбата със средна едноцифрена стойност.

Акциите на фармацевтичния гигант са поскъпнали със 7,1% тази година в Цюрих, в сравнение с 9,7% увеличение на индекса на Bloomberg, проследяващ европейските фармацевтични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още