IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis отделя бизнеса си с генерични лекарства в самостоятелна компания

Подразделението Sandoz ще започне да функционира като отделно дружество през втората половина на 2023 г.

12:28 | 25.08.22 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Novartis планира да отдели своето звено за генерични лекарства Sandoz, за да изостри фокуса си върху своите патентовани лекарства, отпускани с рецепта, съобщава швейцарската група в четвъртък.

Sandoz, която генерира почти 10 млрд. долара продажби през миналата година, ще стане водеща европейска компания за генерични лекарства, според Novartis, предава Ройтерс.

Компанията започна стратегически преглед на бизнеса миналия октомври, тъй като ценовият натиск се увеличава в сектора на лекарствата без патент.

Компанията не е получила никакви официални обвързващи оферти за Sandoz. Ако обаче се появят "много атрактивни" оферти, Novartis ще ги разгледа, коментира главният изпълнителен директор Вас Нарасимхан на брифинг.

Въпреки това "най-вероятният случай - във всички сценарии, е отделянето“, допълва той.

Очаква се самостоятелната компания Sandoz да бъде със седалище в Швейцария и да се листне на SIX Swiss Exchange. Ричард Сейнър ще остане главен изпълнителен директор след отделянето.

Трансакцията се очаква да е данъчно неутрална за Novartis. Тя ще бъде завършена през втората половина на следващата година в зависимост от пазарните условия, данъчни постановления и становища, окончателно одобрение от борда и одобрения от акционерите, посочват още от Novartis.

Отделянето на бизнеса с генерични лекарства има смисъл, тъй като управлението на групата се усложни през последните години, пишат анализатори от Vontobel в бележка.

Novartis отдавна реорганизира бизнеса си. Ройтерс припомня, че през 2019 г. компанията отдели своя бизнес за грижа за очите Alcon. Миналия ноември групата се договори да продаде близо една трета от дела си с право на глас в Roche.

Novartis се опита да продаде част от подразделението Sandoz през 2018 г., но сделката за 900 млн. долара с индийската Aurobindo Pharma не удовлетвори правилата за конкуренцията и беше прекратена.

Сега главният изпълнителен директор Нарасимхан прави крачка напред с отделянето на подразделението, което представлява близо една пета от продажбите на Novartis с обща стойност 51,6 млрд. долара за миналата година.

В момента Novartis изпълнява програма за преструктуриране, която включва съкращаване на до 8 хил. работни места, или около 7,4% от глобалната работна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още