fallback

Започна ли спадът в цените на пастата?

Какви са предизвикателствата пред производителите на паста в България, коментира Димитър Трайков от "Паста Силва"

20:00 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на макаронените изделия вече се успокояват, очаква се следващия месец да спадат, а по-следващия, като ожънат новата реколта, да тръгнат още надолу. Тази прогноза направи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Трайков от компанията ''Паста Силва'', която произвежда паста със суровини от Италия, където беше отчетен рекорден скок на цените на макаронените изделия.

Според него поскъпването на пастата е резултатът от две последователни кризи, които много пряко засягат производството на паста.

"По наши данни около 60% от прясната паста минават през туризма. Първата Covid-19 криза затвори ресторантите и съответно събра продажбите наполовина. Когато този ефект започна малко да се възстановява, дойде втората криза – с войната и тоталната несигурност за бъдещето. Това особено много се отнася до брашното и житото", коментира Трайков.

Той подчерта, че тази несигурност влияе в повишение на цената. „Цената на пастата не е само брашно, а включва горива, транспорт, заплати. Много от тези компоненти на цената върнаха нивата си, но трябва да бъдем наясно, че най-вероятно няма да се стигне до цените от преди кризите. Най-малко защото инфлацията повиши доходите, а това е компонент в цената“, уточни Трайков.

Що се отнася до производителите на паста в България и последиците вследствие на световните икономически кризи, Трайков посочи, че кризите се отразяват по същия начин както на италианските производители, така и на останалите, а последиците са ръст на цените. Той отбеляза, че в момента ситуацията се успокоява, но е важно хората да разберат защо цената на житата спада, а на пастата - не. "Повечето компании работят с дългосрочни договори, съответно дори и днес житото да дойде на по-ниска цена, то е купено предварително за напред т.е. цената на брашното или семолата (брашно от твърда пшеница) ще падне след един месец", прогнозира Трайков.

По думите му е необходим период от 3-4 месеца, за да се стигне до по-ниска цена за крайния потребител. „Очаквам новото жито да е ожънато юни месец, най-късно до края на лятото. Възможно е и малко по-рано пастата да започне да се връща към нормални цени у нас", поясни Димитър Трайков.

Той потвърди, че за бранша, освен качеството на суровината, от огромно значение е и качеството на технологията. ''Паста Силва'' работи с технолози и с мелници в Италия. „Автентична италианска паста у нас се прави с много ноу-хау и никакъв компромис със суровините! Цената на компромиса се отразява на продажбите. В момента, в който човек направи компромис и произведе ''почти нещо'' клиентите отказват да го купуват", разкри тайната на успеха на производството на „Паста Силва“ мениджърът.

Къде може да се опита автентична качествена паста? Как новите тенденции в храненето „по-здравословно, по-качествено, по-малко“, се отразяват на традиционната кухня и  консумацията на паста? Работи ли компанията с чужди пазари и как се променя вкусът на българите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 26.05.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още