fallback

ЕК одобри българска схема за подпомагане на земеделци за 16 млн. лева

Средствата са за стопани със земеделски култури, чиято технология на производство изисква напояване

17:44 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) одобри българската схема за подпомагане на земеделци на стойност 16 млн. лева

Схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ е разработена в съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Мярката е с бюджет от 16 млн. лева и е насочена към регистрираните стопани, които отглеждат земеделски култури, чиято технология на производство изисква напояване. Помощта няма да надвишава 250 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2023 г.

Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от направените разходи за напояване за настоящата реколта. Целта на мярката е да се подпомогнат селскостопанските производители, които изпитват недостиг на ликвидност поради увеличението на разходите за вода, която е ключов фактор за селскостопанското производство да се гарантира продоволствената сигурност.

Финансовата подкрепа ще допринесе за намаляване на неблагоприятния ефект от икономическата криза и повишената инфлация и да подпомогне преодоляването на трудностите за земеделските стопани.

В резултат от подпомагането се очаква подобряване на ликвидността на стопанствата, запазване на дейността им и осигуряване на пазарна устойчивост и конкурентоспособност.

Предстои с решение на  УС на ДФ „Земеделие“ да бъдат утвърдени бюджета и указанията за прилагане на помощта, посочва се в съобщението на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 14.06.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още