IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: България първа констатира аномалия на пазара заради достъпа на продукти от Украйна

От 5 юни започва действието на новия регламент на ЕК за втори пакет от култури, но ще се изпълняват сделки по предварителните договори, посочи земеделският министър

14:13 | 03.05.23 г.
Снимка: Архив, Министерство на земеделието
Снимка: Архив, Министерство на земеделието

Аномалията на пазара в България в резултат на вноса на продукти от Украйна е доста голяма. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от БТА, при изслушването си в парламента относно намеренията на правителството за отмяна на наложените ограничения върху достъпа на продукти с произход Украйна.

Той отбеляза, че още на 2 септември 2022 г. е уведомил с писмо еврокомисаря Януш Войчeховски за смущение на пазара на слънчоглед, където е най-голямата аномалия в България. Земеделският министър разказа, че тогава е алармирал в изложение пред Съвета на министрите, че европейските коридори за солидарност не работят така, както трябва, и на практика създават по-големи аномалии. „България на практика констатира това първа и остана сама в ЕС, за съжаление, гласът ѝ не беше чут тогава, още септември месец“, коментира Явор Гечев.

Той предупреди, че в България остава земеделска продукция за над 3 млрд. евро, която не може да се реализира.

Министърът напомни, че ЕК въведе забрана за продажбата на четири украински зърнени продукта за нашата и още страни, заради което ще бъдат отменени националните забрани за внос и транзит.

Гечев изтъкна, че се надява ограниченията да бъдат въведени и за сухо мляко, чиято изкупна цена у нас в последните три месеца се е сринала с 30% до 80 стотинки. Министърът иска мерки за изсветляване на пазара.

"Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова на практика ние направихме вторичен, много засилен контрол на няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен. В момента сме в такъв контрол с едномесечна заповед от моя страна, засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа, сухото мляко и меда", каза Явор Гечев от трибуната на парламента.

Според министъра 50% от слънчогледа, влязъл от Украйна в Европа, е в България. Гечев пресметна, че през миналата година количеството е достигнало около 1 милион тона. Според него през последните месеци също се наблюдава засилен внос на слънчоглед.

"Нямаме значими количества от пшеница – някъде около 18,5 тона. Не е толкова значим проблемът по отношение на пшеницата, пряко влязла в България", обясни земеделският министърът, като добави, че за 2022 година има засилен внос и на мед, който на практика е удвоен.

Той потвърди, че на Разпети петък земеделските министри на пет европейски държави са имали виртуална среща. „На следващия ден Полша направи единична възбрана, България след празниците направи същото“, напомни министърът. Той обясни, че са направили еднократна бърза забрана по отношение на всички продукти, които са забранили и другите държави.

„Вчера Европейската комисия на практика въведе европейски забрани за четири култури - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, обяани Гечев. – Уверението на Европейската комисия е, че това е до 5 юни, защото от тогава е действието на новия регламент.“

Той обясни, че декларацията на Комисията е, че забраната на тези култури ще продължи и занапред, като във втория пакет средства в помощ на пострадалите фермери от внос на продукти от Украйна ЕК включи култури, които различните държави са дали за обследване, сред които са сухото мляко и медът.

„Във втория пакет от 100 млн. евро България взема още около 10 млн. евро. Това е предложението на Комисията“, посочи Гечев и добави, че тази информация е пристигнала вчера. Той отбеляза, че в забраната на ЕК в последния момент е влязъл и текст, който обсъждат на дипломатическо ниво. Той заяви, че при европейската забрана решението на Министерския съвет за единична забрана ще трябва да бъде отменено. 

Изслушването на земеделския министър е поискано от парламентарната група на "Възраждане", според които българското производство се срива за сметка на внос, който не е ясно дали отговаря на стандартите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още