IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраните за внос поставят под въпрос солидарността на ЕС с Украйна

През 2022 година страните от общността въведоха "коридори на солидарността" за украинските стоки, но инициативата явно не сработи

07:41 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През юни 2022 година страните от ЕС премахнаха митата при вноса на украински стоки в опит да подпомогнат икономиката на страната, нападната от Русия. Сега дискусиите около забраните за вноса на пшеница, слънчоглед, царевица и други селскостопански продукти повдигат въпроса има ли смисъл от мярката, пише в коментар европейското издание Politico.

За петък (28 април) е планирано заседание на посланиците на ЕС по темата за компенсациите за фермерите в четирите държави от ЕС, които забраниха вноса на селскостопански стоки - България, Полша, Унгария и Словакия. Румъния не наложи собствени ограничения, но поиска такива на ниво ЕС.

Според Politico няма индикации, че общността ще се разбере по този казус в следващите дни. През изминалата седмица комисарят Валдис Домбровскис е водил разговори на различни нива с представители на петте държави и резултат няма, допълва изданието.

Анализаторите коментират, че по темата има много изявления и повечето си противоречат. В същото време само месеци ни делят от жътвата и още нови милиони тонове зърнени храни, които могат да навлязат на пазара в Източна Европа. И в момента в държавите в региона вече има излишък на зърно - например Полша изчислява, че в страната има допълнителни 4 млн. тона зърнени храни, които са над капацитета на нейните пристанища и не могат да бъдат изнесени до новата реколта.

Едностранната забрана за вноса на зърнени култури нарушава правилата на единния пазар, коментират от ЕК и останалите членове на ЕС. Те настояват, че страните не могат едновременно да настояват за солидарност и да взимат едностранни решения.

Петте засегнати държави искат още забрани за внос - на пилешко месо, слънчогледово олио, мляко и други, като преговорите с ЕК засега са в тайна, твърдят източници на Politico. Те настояват украинските стоки да преминават транзит през територията им - директно до купувачи в Северна Африка и Близкия изток, които са и традиционните купувачи на Украйна.

Друга идея е продукцията да бъде изкупена от програмата за прехрана на ООН и изпратена за нуждаещите се държави. Този вариант обаче в момента не се дискутира, сочат източниците на изданието.

Заради блокирания износ на Украйна през Черно море страните от ЕС въведоха т.нар. "коридори на солидарността" - през тях трябваше да преминават селскостопански стоки от Украйна през европейските пристанища към традиционните пазари на Украйна. Година по-късно обаче се оказа, че стоките се спират на пазара в Източна Европа и не продължават по пътя си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още