fallback

Българското бяло саламурено сирене вече има европейска защита за произход

ЕК даде защитеното наименование за традиционния продукт, след като се увери, че всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне се извършва у нас

16:08 | 31.07.23 г.

„Българско бяло саламурено сирене“ е признато днес от Европейската комисия за Защитено наименование за произход и влиза в списъка със защитени географски индикации на ЕС, в чиято листа вече са включени 1646 защитени земеделски продукти. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство и вече включва традиционния български продукт. Това стана с публикуването на европейски регламент за изпълнение на Комисията за вписване на наименование „Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“ в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ) в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи земеделското министерство.

Инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението за регистрация бе изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до Европейската комисия през февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет.

ЕК даде защитеното наименование за традиционния български продукт, след като се увери, че всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне се извършва у нас.

При ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“, е територията на България, и използваната суровина е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност, припомнят от аграрното ведомство.

Традиционното ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира „букета“ на сиренето.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалното лого на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни, уточниха от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 31.07.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още