IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското бяло саламурено сирене вече има европейска защита за произход

ЕК даде защитеното наименование за традиционния продукт, след като се увери, че всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне се извършва у нас

16:08 | 31.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Българско бяло саламурено сирене“ е признато днес от Европейската комисия за Защитено наименование за произход и влиза в списъка със защитени географски индикации на ЕС, в чиято листа вече са включени 1646 защитени земеделски продукти. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство и вече включва традиционния български продукт. Това стана с публикуването на европейски регламент за изпълнение на Комисията за вписване на наименование „Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“ в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ) в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи земеделското министерство.

Инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението за регистрация бе изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до Европейската комисия през февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет.

ЕК даде защитеното наименование за традиционния български продукт, след като се увери, че всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне се извършва у нас.

При ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“, е територията на България, и използваната суровина е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност, припомнят от аграрното ведомство.

Традиционното ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира „букета“ на сиренето.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалното лого на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни, уточниха от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още