IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полското правителство отстъпи пред протестиращите фермери

Варшава е приела и трите искания на стопаните, блокадата на полско-украинската граница се прекратява

12:35 | 07.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/DAREK DELMANOWICZ
Снимка: EPA/DAREK DELMANOWICZ

Полските фермери, които блокираха границата с Украйна при граничния пункт Медика, решиха да вдигнат блокадата, след като правителството прие исканията им, съобщи Ройтерс, като се позовава на местния областен управител, цитиран от полския информационен сайт inertia.pl.

Първоначално на 6 ноември полско-украинската граница беше блокирана на няколко места от превозвачи, които издигнаха искане за връщане на лицензионния режим за украинските им колеги в Европейския съюз (ЕС), припомня БТА.

Към шофьорите се присъединиха и фермери, които поискаха субсидии за производството на царевица заради увеличената конкуренция от Украйна и ангажимент да не се повишават данъците, пише БНР.

Фермерите, които окупираха граничния пункт Медика, спряха протеста си по Коледа и го възобновиха на 4 януари. Днес те се съгласиха да вдигнат отново блокадата.

Полският министър на земеделието се е съгласил и с трите искания на фермерите по отношение на субсидиите, отпускането на увеличени кредити за ликвидност и запазване на земеделските данъци на равнището от 2023 г.

"С подписването на споразумението протестът на граничния пункт Медика се преустановява за период, необходим за осъществяването на правните (...) промени, и за нужния срок за реализирането на допълнителни промени", казва се в документа, цитиран от сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гошогошев
преди 3 месеца
Нещо у Полша на изгоряло взе да намирисва Да не си врътнат някое вътрешно гражданско -военно забавление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още