IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще отпусне помощ за 2,4 млрд. долара на фермерите

Централноевропейската страна смята, че предложените от ЕК мерки са твърде малко и твърде закъснели

18:45 | 21.04.23 г.
Полският премиер Матеуш Моравецки. Снимка: EPA/БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки. Снимка: EPA/БГНЕС

Мерките на ЕС да помогне на фермерите, засегнати от прекомерния внос на храни от Украйна, са твърде малко и твърде закъснели, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, след като правителството му одобри помощ за 10 млрд. злоти (2,4 млрд. долара) за полското земеделие, предава Ройтерс.

Централноевропейските страни се опитват да постигнат сделка с Брюксел по приложими в целия ЕС мерки в подкрепа на земеделието, след като някои от тях, включително България, въведоха едностранна забрана върху вноса на украински хранителни продукти.

„Това, което ЕС ни предлага, го предлага със закъснение, то е твърде малко, капка в океана от нужди“, каза Моравецки на пресконференция.

Редица централноевропейски страни станаха транзитни маршрути за украинското зърно, което не може да се изнася през черноморските пристанища на страната заради нашествието на Русия, започнало през февруари 2022 г.

След това задръствания блокираха милиони тонове зърно в гранични с Украйна страни, като принудиха местните фермери да се конкурират с притока на евтин украински внос.

Европейската комисия предлага помощ от 100 млн. евро за фермери от Централна Европа в допълнение към по-ранен пакет от 56 млн. евро.

Тя съобщи още, че ще предприеме извънредни „превантивни мерки“ за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и рапицата, но централноевропейските страни искат списъкът да бъде разширен и да включва продукти като мед и някои видове месо.

В петък полското правителство одобри мерки, включително увеличаване на сумата от акциза, която фермерите могат да приспадат за дизел до 1,46 злоти спрямо 1,20 злоти.

Моравецки заяви, че правителството ще поиска също от ЕК да му даде разрешение да повиши сумата, която може да бъде възстановена, до 2 злоти. То също така ще плаща субсидии, за да гарантира, че фермерите ще получат минимална цена от 1400 злоти на тон пшеница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още