IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания към Франция: Нашите домати са по-добри от вашите

Испанският премиер Педро Санчес покани бившия френски екологичен министър Сеголен Роаял да опита доматите в страната му

22:25 | 01.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че френските домати просто не могат да  се сравнят с продукцията на неговата страна. През изминалата седмица френски политици, под натиска на стачкуващите фермери, изразиха солидарност към протестиращите, които твърдят, че техните испански колеги се ползват с несправедливо предимство, защото са обект на по-малко взискателни екологични стандарти и следователно могат да произвеждат плодове и зеленчуци на по-ниска цена, пише Politico.

В неделя френският премиер Габриел Атал подкрепи този аргумент по време на посещение във ферма в Ендре и Лоар, като каза на фермер, че не е честно „съседните страни“ да могат да използват пестициди, които са забранени във Франция. Той добави, че е „лицемерно“ да се внасят плодове и зеленчуци от места, които „унищожават собствената си екосистема“, за да ги произвеждат.

Но след срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък в Брюксел Санчес отхвърли коментарите на Атал и похвали испанската продукция. Той каза, че популярността ѝ се дължи на превъзходното качество.

„Успехът на нашите продукти е резултат от огромния новаторски напредък, предприет от селскостопанския сектор и упоритата работа на испанските фермери“, изтъква премиерът.

Санчес се прицели и срещу негативните коментари, направени от бившия френски екологичен министър Сеголен Роаял, която по-рано тази седмица заяви, че испанската продукция не е „био“ и обяви, че доматите в страната са негодни за консумация.

Испанският премиер изброи богатото разнообразие от "вкусни" домати, произведени в страната му, и каза, че не се съмнява, че те са най-добрите в света.

Той също покани Роаял да посети Испания и да ги опита. „След малко тя ще разбере защо са ненадминати“, каза още Санчес.

По-рано в четвъртък Атал обяви, че правителството на Франция ще отдели 150 млн. евро "от тази година и в дългосрочен план", за да облекчи данъчната и социална тежест върху животновъдите в страната.

"Нашите животновъди имат нужда от специфична помощ. Ето защо ще им отделим 150 милиона евро за данъчна и социална помощ от тази година и в дългосрочен план", каза той на фона на все по-интензивните фермерски протести, както във Франция, така и в други страни.

Френското правителство ще работи, за да гарантира, че ЕС ще приеме "ясно законодателство" за синтетичните меса, които се произвеждат от клетки от животински тъкани и не са разрешени към днешна дата в ЕС.

Същевременно двата най-големи фермерски съюза в страната призоваха протестиращите фермери да вдигнат блокадите и да прекратят протестите. По думите на Арно Гайо от Съюза на младите фермери правителството се е вслушало в гласа на производителите, но сега думите трябва да прераснат в дела. Той изтъкна, че ще бъдат обмислени и предложени други форми на протест. Арно Русо от Френския фермерски съюз посочи, че протестното движение не е приключило, но методите му ще бъдат променени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 месеца
До: zelka00: *ако бяха добри нашите , щяхме да сме износител , какъвто е Испания и Франция* - Бяха и по-добри, бяхме износители не само на домати, а и на много други неща, но калинки, ташки и бомбашки взеха реванш и се оказа, че могат само да събарят и рушат, а по математика са учили единствено *изваждане* и построиха икономика само върху това аритметично действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 2 месеца
До: zelka007 хахах, той ако беше садил домати щеше да знае че идеал-а е консервен сорт :) П Пресен също може да го ядеш, но имаме по добри сортове за салата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 17
zelka007
преди 2 месеца
До: doba ... лошо нема да се фалиш , но пък чак толкова ... доматите са внесени в Европа от испанските конкистадори от Южна Америка около 1500г ... и от там се разпространяват по континента ... у нас са внесени от Истанбул , семената са били в кух *** скрити , и засадени в Куртово Конаре около 1900г ... в момента около 70% от доматите в БГ са внос - турски , гръцки , румънски , полски , германски ... ако бяха добри нашите , щяхме да сме износител , какъвто е Испания и Франция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
doba
преди 2 месеца
Тия да дойдат да им нарежа два Идеал-а на село, ще разберат колко години живот са си пропилели досега. Домати били правили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още