Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) настоява да се въведат държавни стандарти за основните хранителни продукти, да бъдат забранени имитиращите продукти и да има засилен контрол върху изпълнението на стандартите. В контекста на темата за цените в агрохранителната верига от Асоциацията смятат, че това ще доведе до по-голяма прозрачност по цялата верига – от производителя до потребителя, и ще намали риска от измами с продукти, които не отговарят на реалните очаквания на клиентите.
Според АЗПБ в момента има производители, които предлагат продукти с намален грамаж и по-ниско качество или подменени съставки, без това да е ясно обозначено.
„Забраната на имитиращи продукти ще предотврати подвеждащото етикетиране и маркетинг, при което потребителите често купуват продукти с по-ниско качество, вярвайки, че са натурални или традиционни храни“, отбелязва председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.
Според тях държавните стандарти биха осигурили ясни изисквания за състав, качество и производство, което би предпазило потребителите и би предотвратило вноса и разпространението на нискокачествени или опасни храни, най-вече от трети страни. Стандартите и контролът биха осигурили и по-честна конкуренция на пазара.
От АЗПБ предлагат и разработване на нови национални схеми за качество и насърчаване или подкрепа на тяхното прилагане, включително засилване прилагането на ЕС схемите за качество у нас. Те настояват още да бъдат въведени механизми за запазване на разпознаваемостта на българските продукти, като се гарантира ясна дефиниция за български продукт с критерии за произход, суровини и собственост на капитала.
Идеите на Асоциацията са обсъдени в рамките на дискусията за цените на основните храни с представители на парламентарните партии и на бранша, организирана от „БСП-Обединена левица“ миналата седмица.