IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва спря от днес задължителното използване на зелените сертификати

Австралия пък сигнализира, че скоро може да отвори изцяло границите си

10:21 | 06.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Литва прекрати използването на здравни Covid сертификати въпреки устойчиво високото равнище на зараза с коронавирус в страната, предаде DPA. От днес вече не е необходимо да се представя т.нар. зелен паспорт за ваксинирани или преболедували лица, които искат да посетят ресторанти, магазини, културни или развлекателни събития.

В същото време отпадна изискването хора с определени професии - в здравеопазването и образованието, да си правят редовни тестове за коронавирус, предава DPA.

Литовското правителство обаче, въведе някои нови изисквания. Те включват и това всеки клиент да разполага с 15 квадратни метра пространство в търговски обект.

По-строги правила все още важат за ресторанти и обществени събития. Задължителните предпазни маски, социалната дистанция и хигиенните изисквания също остават в сила.
Според здравното министерство ваксинационният сертификат в началото е изиграл важна роля в сдържане на пандемията от коронавирус.

Успоредно с разпространението на особено заразния вариант омикрон обаче, има риск от зараза както за неваксинирани, така и за ваксинирани и преболедували, което означава, че ефективността на ваксинационните сертификати е значително намалена.

Правителството не изключи повторно въвеждане на зеления паспорт, ако се наложи. Литва го въведе в дигитална форма през май 2021 г. Оттогава Covid сертификатът е бил изтеглен от над 2 милиона души поне веднъж и повече от 13 милиона пъти общо.

В Литва, както и в много други държави, вариантът омикрон на коронавируса увеличава разпространението си. От близо 3-милионното население на Литва регистрираните случаи са 740 000, а починалите с Covid са 7900.

Междувременно премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че отварянето на границите на страната за туристи от чужбина не е много далеч във времето и че следващата седмица парламентът ще обсъжда темата, предаде Ройтерс.
Държавата затвори границите си за пристигащи от чужбина през март 2020 г. През последните месеци тя колебливо ги отваря отново за свои граждани и постоянно пребиваващи лица, квалифицирани мигранти, чуждестранни студенти и някои сезонни работници. През януари т.г. Морисън израз надежда, че границите може да бъдат изцяло отворени до Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Смисълът е, че... вървят едни ПАРИ. ГОУ'ЕМИ ПАРИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Сертификата не е белег за здраве, а белег (токен) за подчинение на THE MATRIX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
да принуждават стадото да се боде ... с какво , това е друг въпрос , на което много държат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Няма никакъв смисъл от тези сертификати. С жената си направихме тестове тази сутрин и двамата сме с положителни тестове. И двамата имаме ваксинация с по 2 дози (Пфайзер и Астра Зенека). Е, какъв е смисъла тогава от този сертификат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още