IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага европейските COVID сертификати да се издават и с антигенен тест

От Брюксел предлагат действието на регламента за зеления сертификат да бъде удължено с още година

14:43 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лабораторни изследвания с висококачествени антигенни тестове ще бъдат основание за издаване на европейския зелен сертификат, оказващ статуса по отношение на коронавируса. Досега по европейските правила сертификати се издаваха само на базата на PCR-тестове. В България резултатите от лабораторно проведени и двата вида тестове се считат за достатъчни за издаване на националния сертификат, оказващ преболедуване или липса на инфекция.

Предложението за включване на антигенните тестове е част от пакет за ревизия на регулацията за сертификата, представен от Европейската комисия. Той съдържа още и предложение за удължаване на срока на регламента с още една година - до юни 2023 година, както и препоръка в сертификатите да бъде ясно оказан броят на поставените ваксини срещу коронавируса, особено когато дозите са поставени в различни държави от ЕС.

С цел насърчаване на работата по развитие на ваксините срещу коронавируса от ЕК предлагат и на участващите в клинични изпитания на препаратите да бъдат издавани зелени сертификати.

Европейският зелен сертификат беше въведен през лятото на 2021 година с цел облекчаване на пътуванията между страните от общността и регламентът е с валидност една година - до 30 юни 2022 година. Тогава от ЕК бяха категорични, че той няма да бъде ползван за други нужди, но страните от ЕС на национално ниво могат да решават друго.

Сега в много държави този сертификат е необходим за посещение на публични места и обществени сгради. От Брюксел насърчават страните от общността да съобразяват сертификати, издавани на национално ниво, с европейските. Например изравняване на срока - от 1 февруари европейските зелени сертификати са валидни само 9 месеца след завършен пълен курс на ваксинация, ако няма поставена бустерна доза.

В България на този етап срокът на сертификатите за ваксини е 1 година след пълен курс за ваксинация и безсрочен при поставена бустерна доза. Сертификатите за преболедували у нас са за срок от 1 година, докато в ЕС важат 180 дни след положителния тест за коронавирус. Освен издаваните по европейските правила, в страната може да се получи и сертификат при наличието на антитела над определен лимит. Тези сертификати, както и сертификатите за преболедували над шест месеца, обаче могат да се ползват само в България и не важат в ЕС.

"Сертификатите осигуриха безопасно свободно пътуване във времена на голяма несигурност", коментира комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от пресцентъра на ЕК, по повод предложението. Тя коментира, че предложенията за промяна са съобразени с развитието на епидемията и последните научни достижения, както и за да бъде насърчено поставянето на бустерни дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още