IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направленията за бързи COVID тестове ще са факт до края на август

Очаква се подписване на анекс към новия Национален рамков договор

13:36 | 21.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До края на месеца електронните направления за бързи COVID тестове ще станат факт. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов по Нова телевизия.

Възможността пациентите да се тестват безплатно при личните си лекари за COVID-19 е след подписване на анекс към новия Национален рамков договор.

Чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест за пациент, за когото прецени, че има нужда. Така ще има по-реална картина за хората, които са носители на коронавируса, за да има по-бърза и по-адекватна реакция, обясни преди дни и служебният здравен министър Асен Меджидиев.

С промените в номия рамков договор нажелаещите да се ваксинират срещу коронавирус ще бъде въведена и опция за флакон “пациент”, каза още Томов.

“Ако досега трябваше да се събира лист от 10 човека, за да се отвори един флакон, в момента всеки, който отиде и иска да се извърши с желаната ваксина, може да направи това без да чака”, поясни зам.-министърът на здравеопазването. 

Той заяви, че COVID ситуацията в страната е стабилна. “Подготвили сме лечебните заведения. Те са изразили готовност да посрещнат една по-тежка вълна, има и медикаменти за лечение на COVID”, каза Томов.

Зам.-министърът на здравеопазването коментира и ситуацията със Спешната помощ по морето.

“Целта на настоящия екип на МЗ е да има активен диалог с туроператорите, така че да намерим устойчиво решение за следващите години”, обясни Томов. Той обаче не даде срок, в който ще бъде осигурена достъпна държавна Спешна помощ по курортите. 

“Увеличаването на броя на линейките е съвсем осъществима идея”, категоричен беше Томов.

"Въпросът е ресурсово обезпечаване, защото във всяка една линейка трябва да има обучен персонал”, обясни той и допълни, че се работи в тази насока след случая от Приморско, при който 18-годишно момиче бе ударено от мълния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Още ли продължват тези безумия заради една настинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още