IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всяко десето работно място в британската здравна система е незаето

Пациентите в Англия продължават да са принудени да чакат дълго, за да получат здравни грижи

10:29 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В края на юни 2022 г. в английската National Health Service (NHS), държавната здравна система на Острова, не са били заети 132 139 работни места: 9,7% от планираната работна сила. Според тримесечните данни за броя на служителите този дял на незаетост е значително по-висок от този само три месеца по-рано, съобщи Guardian .

Ръководителите на NHS твърдят, че големият брой незаети длъжности показва защо здравната служба е в постоянно задълбочаваща се криза, а пациентите са изправени пред дълго чакане за почти всякакъв вид грижи, се казва в материала. Предишният пик на незаетите длъжности беше достигнат в края на юни 2019 г., когато бяха незаети 111 864 длъжности. В Лондон има повече свободни работни места в болници за спешна медицинска помощ, отколкото във всеки друг регион.

„Днешните данни за незаетите позиции са потресаващи и са още едно доказателство, че NHS просто не разполага с достатъчно персонал, за да изпълни всичко, което се изисква от нея", заяви Сафрон Кордери, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на NHS Providers, която представлява всички доставчици на здравни услуги в Англия. „Тъй като почти една от десет позиции не е заета, много служители са изправени пред неустойчиво натоварване и прегаряне“. Според доклада размерът на заплатите е една от основните причини за бързото увеличаване на броя на незаетите работни места в NHS.

„Тези данни рисуват мрачна картина. Скокът от почти 30 000 свободни работни места - равностойни на целия персонал на голяма болница на NHS - показва тревожна тенденция в цялата NHS за увеличаване на броя на свободните работни места“, казва и Дани Мортимър, главен изпълнителен директор на NHS Employers. 

„Насърчаваме набирането на персонал на NHS: В сравнение с миналата година в Националната здравна служба (NHS) работят близо 4100 лекари и над 9600 медицински сестри повече. Въпреки това общият брой на длъжностите се увеличава, тъй като разширяваме услугите, за да изчистим изоставането на Корона и да осигурим възможно най-добрите грижи за пациентите“, коментира пък говорителка на Министерството на здравеопазването и социалните грижи пред Guardian. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още