IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори 2022: Какво обещават партиите за здравния сектор?

Профилактика, дигитализация, намаляване на доплащанията, промяна на финансирането и на здравноосигурителния модел са сред водещите обещания

15:40 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В разгара на политическата кампания във фокуса на медиите влизат и предизборните програми и обещания на партиите и обединенията, които имат шанс да влязат в парламента. В Investor.bg ще се фокусираме върху онези сфери, които имат най-голямо влияние върху икономическото развитие. След като Ви представихме какво предлагат партиите за държавните финанси и енергетиката, днес обобщаваме и идеите на бъдещите управляващи за развитието на здравеопазването през следващите четири години.

Профилактика, дигитализация, повече достъпност до медицински грижи, намаляване на доплащанията от пациентите са основните обещания, които присъстват и в най-новите политически програми на партиите и обединенията, които искат да бъдат част от управлението след изборите в неделя, 2 октомври.

В някои от тях плахо се загатват обещания за промяна на финансирането на здравната система, а само две от формациите посочват и източник на средствата за тази цел.

В някои програми се споменава и за промяна на здравноосигурителния модел и надграждането му с доброволни фондове, както и за интегрирането на конкурентни здравно-застрахователни фондове.

В част от тях се загатва за преструктуриране на болничната инфраструктура, както и на спешната, първична и болнична медицинска помощ.

Кандидатите за управници извеждат като приоритет и развитието на кадрите в здравния сектор и обучението на младите специалисти, както и увеличаване на възнагражденията в сектора.

Ето още на какво залагат бъдещите управленци в своите програми, публикувани на официалните им сайтове.

ГЕРБ-СДС: Запазване на здравноосигурителния модел и надграждането му с доброволни фондове

От партията посочват осем стратегически цели за сектор Здравеопазване. Акцентите в тях са насочени към профилактиката и промоцията на здравето, достъпна здравна система, намаляване на заболяемостта и смъртността от онкологични заболявания в България, борба с наркотиците.

От ГЕРБ заявяват, че ще въведат нови скринингови програми за редица болести. Ще бъдат създадени Национални програми за повишаване информираността на населението в областта на трансплантациите и донорството.

За кадрите се обещава програма с целево финансиране на специализациите и продължаващото следдипломно обучение.

Гарантирането на финансова стабилност на здравната система според програмата ще стане чрез запазване на здравноосигурителния модел и надграждането му с доброволни фондове, които да дофинансират системата, като се създадат правила и възможности за доброволно доплащане на допълнителни услуги.

ГЕРБ искат да запазят здравноосигурителната вноска от 8%, но ще бъде разширен основният пакет от медицински услуги - в посока засилване ролята на профилактиката на хроничните незаразни, социално значимите заболявания и др.

Преодоляването на регионалните дисбаланси ще бъде направено чрез създаване на мобилни екипи или мобилни поликлиники.

На 100% ще бъдат реимбурсирани зъбните протези на хората над 65-годишна възраст.

От ГЕРБ обещават да продължат с надграждането на Националната здравно-информационна система – всички образни изследвания да са достъпни навсякъде в България и ЕС. Дигиталната свързаност трябва да позволява използването на изкуствен интелект, който да обработва данни и да създава алгоритми за терапия, посочва се в програмата.

Относно лекарствената политика ще се търси оптимизация на механизмите за ценообразуване и разширяване на достъпа до лекарствени продукти чрез стимули за разкриване на аптеки в населени места, където няма такива.

Сред обещанията са и въвеждане на допълнителни 60 учебни часа в училище за здравно образование, 100% реимбурсиране на лекарствата за деца до 14 години и изграждане на 4 многопрофилни детски болници – Национална детска болница и болници в Бургас, Пловдив и Варна.

"Продължаваме промяната": Намаляване на доплащанията от пациентите

От партията лаконично изброяват няколко бъдещи цели, като започват с намаляване на доплащанията от страна на пациентите. Залага се и изграждане на центрове за лечение на инсулт и на система за спешна помощ по въздуха, ремонт на съществуващите лечебни заведения, като се посочва, че това ще стане с допълнителните средства от спрените кражби в сектора.

И от "Продължаваме промяната" залагат на редовна и качествена профилактика за ранна диагностика.

За кадрите в сектора се обещава допълнително увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти и задържането им в системата, както и справедлива система за финансиране на специализантите и повече места за специализация.

БСП за България: Качествено и безвъзмездно медицинско обслужване

Основната цел на БСП в здравната сфера е достъп до ефективно, качествено и безвъзмездно медицинско обслужване 24 часа в денонощието, базирано на електронизацията на здравната система.

Сред основните намерения на левицата, посочени в предизборната програма, са премахване статута на търговски дружества на болниците, както и гарантирано достойно заплащане на труда чрез остойностяването му за ангажираните в сектора.

От БСП искат да въведат електронно интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки етап от живота му. Предлагат още намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.

Обещават повече и прозрачност и контрол на финансирането.

"Демократична България": Спиране на кражбите с нов независим орган за контрол

Според предизборната програма на „Демократична България“ здравеопазването трябва да осигури на всеки български гражданин безопасна и здравословна околна среда и живот в добро физическо и психическо здраве чрез справедлива, достъпна и качествена грижа. 

От обединението си поставят като първа цел запазването на личното и общественото здраве чрез превенция и профилактика.

Като втора цел от алианса поставят лечението, базирано на международно приети и утвърдени стандарти за отделните болестни състояния.

Следващите цели на ДБ са свързани с разширяване на възможностите за достъп до здравеопазване, с приоритет първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ вместо скъпоструващото болнично лечение.

Случайно или не, последната записана цел в програмата на ДБ е реорганизация на системата на финансиране на здравеопазването.

От „Демократична България“ обещават да въведат реално финансиране и реализиране на превенция и профилактика, ориентирани по възрасти и целеви групи чрез създаване на прозрачно финансиран фонд „Обществено здраве“, през средства от „акцизи“, регламентирани в Закона за здравето; да въведат медицински стандарти и изисквания за продължаващо медицинско обучение, както и кадрова политика, насочена към задържане, мотивиране и развитие на медицинските кадри.

Сред обещанията е преструктуриране на болничната инфраструктура според конкретните нужди на населението в отделните региони, както и преструктуриране на спешната, първична и болнична медицинска помощ съобразно регионалните различия и здравни нужди.

В програмата ДБ посочват и създаването на орган за независим контрол в здравната система, така че да спре кражбите в системата чрез пълна дигитализация, прозрачност и ефективно проследяване на паричните потоци.

От ДБ обещават да работят за пълноценно въвеждане на тристълбов модел на финансиране, в основата на който ще бъде поставен Фондът за опазване на общественото здраве, следван от основния осигурителен пакет за диагностика и лечение на социално значими заболявания и надграден от конкурентни здравно застрахователни фондове.

"Възраждане": Премахване на монопола на НЗОК

От „Възраждане“ обещават създаване на мрежа от напълно оборудвани здравни заведения, покриваща цялата страна и гарантираща, че от всяка точка в страната нуждаещият се ще получи адекватни грижи в рамките на „златния час“.

И тази партия обещава увеличаване на ресурсите за превенция и профилактика.

В предизборната им програма е записано още възстановяване на училищните здравни кабинети, годишни профилактични прегледи, както и изследвания за откриване в ранен стадий на непроявени заболявания със значима обществена тежест.

"Възраждане" говорят за създаване на звено за проверки и контрол на лекарските практики, на диагностицирането и на изписването на лечения и изследвания.

Партията предвижда ползването на здравни услуги чрез въвеждане на лични здравноосигурителни партиди, въвеждане на доброволност на здравното осигуряване, както и признаване на правото на минимален безплатен пакет медицинска помощ за всички български граждани, която ще е финансирана чрез държавния бюджет и чрез дарения.

В програмата им е записано премахване на монопола на НЗОК и ситуирането ѝ в остра конкурентна среда, осигуряване на възможност за работа и на частни здравни каси. Държавно финансиране, на медицинските дейности, обвързани с нуждите, а не с резултатите, създаване на верига държавни аптеки, въвеждане на лична здравна карта с индивидуална партида са другите намерения наред с инвестиции в квалификацията на медицинския персонал на всички нива в здравната система.

ДПС: Корекция на финансовия модел

За здравната система от ДПС ще търси съгласие по няколко приоритета.

Сред тях промяна на механизмите за заплащане в системата чрез корекция на финансовия модел - демонополизация на здравната каса, усъвършенстване на здравноосигурителния модел, конкуренция на финансиращите фондове.

Движението ще работи за Национална здравна карта, при демонополизиран модел, с цел предотвратяване на регионалните различия.

За ДПС електронно здравеопазване трябва да се основава на единна информационна система с всичките му компоненти (електронно досие, електронна карта, електронна рецепта и електронно направление), с цел прозрачност и ефективно изразходване на финансовия ресурс.

"Има такъв народ": Реформа чрез промяна в ключови здравни закони

От „Има такъв народ“ виждат реформата в здравния модел чрез промяна в ключови здравни закони.

От партията на Слави Трифонов обещават да създадат ефективно работеща доболнична (амбулаторна помощ) и общодържавна система за профилактика на социално-значимите за България заболявания.

Те искат демонополизация на здравната каса, промяна в текущия модел на финансиране на здравните услуги; преустановяване на нерегламентираните плащания в здравеопазването и нелоялната конкуренция и, разбира се, електронно здравеопазване.

Други мерки са въвеждане на масови национални скринингови програми, създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено, създаване на звено за контрол като независим от здравното министерство орган.

От партията искат провеждане на икономически и здравно ефективна лекарствена политика, ориентирана в интерес на пациента; промяна в модела на оказване на дентална помощ.

От ИТН обещават да работят за осигуряване на адекватен брой медицински кадри и повишаване на доверието в системата чрез добри условия за кариерно развитие в сферата на здравеопазването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още