IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори 2022: Как ще се справим с енергийната криза?

Алтернативни енергийни източници, нов дългосрочен договор с "Газпром Експорт" и пълна либерализация предлагат водещите партии

08:37 | 28.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В разгара на политическата кампания във фокуса на медиите влизат и предизборните програми и обещания на партиите и обединенията, които имат шанс да влязат в парламента. В Investor.bg ще се фокусираме върху онези сфери, които имат най-голямо влияние върху икономическото развитие. След като Ви представихме какво предлагат партиите за държавните финанси, днес обобщаваме и идеите на бъдещите управляващи за решаване на енергийната криза. 

Енергетиката е основен сектор за икономиката, който повече от всякога се нуждае от внимание, промени и реформи. В програмите на основните партии, които според социолозите имат някакъв шанс да влязат в 48-то Народно събрание, енергийният сектор е сочен като приоритет. Всяка от тях залага на зелената енергия, която да разнообрази микса и да гарантира енергийната сигурност на страната, включително и за индивидуални инсталации, които да превърнат потребителите и в производители на електроенергия. Партиите у нас предлагат мерки за защита на уязвимите потребители в условията на енергийна криза, макар и нито една от тях не обяснява самия механизъм на своите предложения.

"БСП за България" смята, че сигурност може да донесе нов дългосрочен договор за доставка на газ с "Газпром Експорт". В някои предизборни програми са посочени алтернативни източници на енергия като изгаряне на битови отпадъци за отопление ("Възраждане") или геотермална енергия ("Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС).

Против ядрената енергия е "Демократична България", но от партията остават вратичка при евентуални преговори с вариант за оценка на проектите в сектора.

Ето и на какво още залагат бъдещите управленци в своите програми, публикувани на официалните им сайтове.

ГЕРБ-СДС: Достъпна зелена енергия и пълна либерализация на електроенергийния и газовия пазар

Облекчени процедури при инсталиране на възобновяеми енергийни източници, включително и за домакинства (покривни инсталации и термопомпи) предлагат в своята програма от най-голямата опозиционна партия в предишния парламент - ГЕРБ-СДС. Заради трудната предвидимост на зелената енергия изграждането на ВЕИ инсталации ще бъде съпроводено с технологии за съхранение, а като цяло декарбонизацията на българската икономика ще бъде подпомогната с мерки за енергийна ефективност, които са и в основата на плановете за борбата с енергийната бедност на българите.

Програмата предлага още инвестиции в пилотни проекти, свързани с геотермална, хидротермална и отпадна топлинна енергия и охлаждане, както и в производството и преноса на водород.

ГЕРБ-СДС залага на завършване на процеса по пълната либерализация на електроенергийния и на газовия пазар, които се бавят с години. Това ще бъде осъществено с механизъм за защита на уязвими потребители.

По отношение на енергийната сигурност плановете на партията са за довършване на разширението на газохранилището в Чирен, както и проучвания за изграждане на ново газохранилище. В програмата няма повече подробности, но от години в сектора се коментира възможността почти изчерпаното находище "Галата" да бъде превърнато в газохранилище. По този начин България ще може да покрива дисбалансите в потреблението, особено и ако реализира идеите си за по-голяма значимост на Газов хъб "Балкан".

За гарантиране на енергийната сигурност ще допринесе и местният добив и от ГЕРБ посочват, че ще работят за продължаване на проучванията в дълбоките води на Черно море - в блоковете "Хан Аспарух" и "Хан Кубрат", както и подготовка на нова процедура за блок "Тервел", към който от години обаче липсва инвеститорски интерес.

"Продължаваме промяната": ВЕИ, нови ядрени мощности, Маришки комплекс и определение за енергийна бедност

Мандатоносителят в предишния коалиционен кабинет "Продължаваме промяната" залагат на собствени енергийни източници - възобновяема енергия, включително и геотермална, за гарантирането на енергийната сигурност на страната. От партията посочват в своята предизборна програма, че ще дадат приоритет на новите ядрени мощности, както и на изграждане на съоръжения за съхранение на енергия, които да балансират енергийната система в моментите, когато зелените мощности не могат да бъдат използвани.

Бившите управляващи залагат на запазване на Маришкия комплекс възможно най-дълго, а доходите на хората в региона да бъдат гарантирани с различни програми, включително и с европейско финансиране.

В своята програма от "Продължаваме промяната" посочват, че ще разработят дългоочакваното определение за "енергийна бедност" и въвеждането на две тарифи за електроенергията и за топлинната енергия. Първата тарифа ще покрива базовото потребление, а цената ще бъде по-ниска, допълват още от политическата формация.

В плана в областта на енергетиката е предвидено още и национално подпомагане, включително и с "иновативни методи за финансиране" на програми за енергийна ефективност, инсталиране на термопомпи и енергийни инсталации на покривите на жилищата.

Вероятно "Продължаваме промяната" ще изпълнят някои от заявките си в управленската си програма в енергийния сектор още преди да се проведат парламентарните избори. В документа например е посочено, че ще работят за въвеждането в експлоатация на новата газова връзка с Гърция (IGB) като част от гарантирането на енергийната сигурност на страната. Очакванията са това да стане още на 1 октомври, за когато е предвидена и официална церемония в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и други държавни лидери в региона.

БСП за България: Преговори за нов дългосрочен договор с "Газпром Експорт"

Основната задача за "БСП за България" в следващите три месеца е възобновяване на доставките на газ от "Газпром Експорт" по съществуващия до края на 2022 година договор, както и начало на преговори за нов дългосрочен (поне 10 години) договор с руския доставчик. Служебният кабинет също заложи на възобновяване на доставките на руски природен газ, макар и да се въздържа от изявления относно сключването на нов договор, но досега отговор от руска страна дори по отношение на исканията за възобновяване на преговорите няма.

Спешен приоритет за социалистите е подновяването на процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене".

В дългосрочен план БСП ще работи за изграждането на нови два реактора в АЕЦ "Козлодуй", развитието на хидроенергийния потенциал и облекчаване на процедурите за присъединяване на нови зелени мощности. Едновременно с това обаче инвеститорите във ВЕИ ще трябва да финансират за собствена сметка 25% от стойността на съоръженията за съхранение на енергия, които ще бъдат свързани към техните проекти.

Социалистите смятат за необходима преоценката на инвестиционните планове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и на газопреносния оператор "Булгартрансгаз", сред които е участието в терминала за втечнен газ край Александруполис и новата газова връзка със Сърбия. Те настояват за спиране на процедурата за концесия на "Топлофикация - София". Дружеството е в много тежко финансово състояние и преди месеци беше изработен план за неговото стабилизиране, който включва и намиране на инвеститор.

Сред стратегическите цели на социалистическата партия е и премахването на топлинните счетоводители.

"Възраждане": Национализация на електроразпределителната мрежа и реформа в КЕВР, БЕХ и НЕК

На обратно изкупуване на електроразпределителните мрежи от държавно контролирани дружества, залагат от "Възраждане". Националистическата партия посочва още, че трябва да има ефективно държавно регулиране на цените за доставка на електроенергия.

В момента цената за разпределение и цената на електроенергията за бита се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За бизнеса регулаторът определя само цената на мрежовите услуги, а цената на електроенергията се формира на свободния пазар.

От "Възраждане" обаче смятат, че КЕВР не е независим орган и като такъв е дори "опасен за сектора" и затова предлага реформа както там, така и в Българския енергиен холдинг (БЕХ), в който са всички енергийни държавни компании. От партията са записали още в своите приоритети за енергетиката отделно реформа и в Националната електрическа компания (НЕК), която също е част от БЕХ, но без да дават повече конкретика за предстоящите промени. Компанията е обществен доставчик на електроенергия, а също така е собствени на държавните водни електроцентрали.

В плана за управление на енергетиката е вписано още контрол над монополистите и регулиране на изкупните цени на зелената енергия и на т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн .

От партията залагат още на индивидуални съоръжения за производството на електроенергия за жилища и производствени обекти, развитието на иновативни технологии и алтернативни източници за отопление - заводи за изгаряне на битови отпадъци, термални източници и т.н.

"Възраждане" ще се съсредоточи още в написването на стратегия за развитието на енергетиката. Такава всъщност се чака от години. В началото на 2021 година, тоест малко преди края на мандата на ГЕРБ, Министерството на енергетиката подложи на обществено обсъждане своя план за развитие на сектора до 2030 година с хоризонт до 2050 година, но процедурата така и не беше завършена.

"Демократична България": Преразглеждане на "заключващи икономическото развитие" проекти като АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

За разлика от своите бивши партньори в управлението демократите са против развитието на ядрени проекти и дори ги наричат "заключващи икономическото развитие". Все пак те оставят вратичка, посочвайки че проекти като АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй" могат да бъдат преразгледани.

Приоритет и за "Демократична България" е възобновяемата енергия, като тя ще бъде начин за намаляване на зависимостта на страната от изкопаеми горива и ядрено гориво и източник за производството на зелен водород. В плана си за управление от партията залагат още и на субсидии при закупуване на електрически или хибридни автомобили, създаването на прозрачни условия за търговия с електроенергия и природен газ, както и либерализация на енергийния пазар, съчетана с мерки за енергийно бедните.

От партията планират още изработването на нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година. В нея акцентите са намаляването на емисиите на парникови газове, повишаването на енергийната ефективност, увеличението на дела на възобновяеми енергоизточници и осигуряването на минимум 15% ниво на междусистемна електроенергийна свързаност между държавите членки на ЕС.

ДПС: Ликвидиране на енергийната зависимост от Русия

За прекратяване на енергийната зависимост от Русия настояват от ДПС в своята Кратка антикризисна програма, публикувана на сайта им. Газовите и петролните доставки трябва да бъдат на максимално добри цени, осигурени без посредници.

По отношение на борбата с енергийната криза от партията предлагат компенсации за бизнеса и запазване на цените на електроенергията за домакинствата, както и пределни цени на горивата.

"Български възход": Втечнен газ от Африка

На сайта на новата партия "Български възход", основана от предишния служебен премиер Стефан Янев, липсва управленска програма. От изявленията на лидера пред медии обаче може да се съди, че в партията не очакват постоянни доставки на природен газ от доскорошния ни основен доставчик - "Газпром Експорт" и трябва да бъдат търсени други решения.

Такъв е например газът от Африка, като параметрите за тази възможност ще станат ясни до началото на октомври, коментира Янев пред "Нова телевизия". Други кандидати за депутати от "Български възход" посочват като възможен източник на природен газ и Израел.

По време на визита в Козлодуй Стефан Янев коментира още, че подкрепя идеята за нови ядрени мощности и в АЕЦ "Козлодуй", и реализацията на АЕЦ "Белене", става ясно още от публикациите на партията във Facebook. Янев застъпва идеята и за удължаване на срока за експлоатацията на въглищните централи и бойкот на Зелената сделка на ЕС.

"Има такъв народ": Местен добив на природен газ и запазване на ролята на ядрената енергетика

На запазване ролята на "диверсифицирана ядрена енергетика", индивидуални инсталации за производство на електроенергия от страна на потребителите, както и разнообразяване на газовите доставки и проучвания за местен добив залагат от "Има такъв народ".

Одити на големите енергийни дружества и оздравителни реформи са също част от идеите на партията, която беше част от предишната управляваща коалиция. По отношение на въглищните централи от партията на Слави Трифонов предлагат замяната на тези мощности с "високоефективни блокове" и нови зелени централи на място на рекултивираните минни зони.

Маришкият басейн ще бъде съхранен и чрез производството на водород.

От ИТН са записали още изработването на нормативна уредба за регистрация, класификация и компенсация на енергийно бедните домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Смятам, че пътят по който страната е тръгнала е правилен - диверсификацията играе основна роля за справянето с енергийната криза, отделно от това трябват стимули за насърчаване на местния добив. Инвеститорите трябва да бъдат стимулирани да започнат добив в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Смятай, че пътят по който страната е тръгнала е правилен - диверсификацията играе основна роля за справянето с енергийната криза, отделно от това трябват стимули за насърчаване на местния добив. Инвеститорите трябва да бъдат стимулирани да започнат добив в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още