IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата пред високотехнологичната медицина в България?

Роботизираната хирургия е бъдещето, заяви д-р Явор Семерджиев

23:44 | 11.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Внедряването на новите технологии в медицината у нас е на добро ниво, а българските лекари са добре представени на световните медицински форуми. Това коментира д-р Явор Семерджиев, уролог, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. От десет години насам новите технологии навлизат в медицинската практика в България, повечето пациенти са информирани и търсят начин да достигнат най-доброто за лечението си.

„Роботизираната хирургия е тук и ще остане тук, това е бъдещето. Все повече машините ни помагат да преодолеем недостатъците, които имаме като човешки същества“, посочи събеседникът.

То посочи, че основно роботизираната хирургия помага с това, че осигурява по-добра видимост. Освен това тя дава възможност за минимално инвазивен достъп и при големи операции не се налага голям разрез, за да може да се достигне до труднодостъпни места в организма. „Чрез роботизираната хирургия в тези труднодостъпни места можем да направим добра манипулация, защото „ръцете” на робота са доста миниатюрни и така с минимална травма може да се изпълни същият обем хирургия“, обясни медикът.

Що се отнася до това дали роботите биха заменили до голяма степен лекарите в бъдеще събеседникът посочи, че хирургът е този, който взима решението и води машината да изпълни задачата. „Тук става въпрос за системи, които се контролират от човешкия мозък”, коментира той.

Що се отнася до здравната политика в България и липсата на кадри д-р Семерджиев е на мнение, че единствено наливането на средства не върши работа за решаване на този проблем. „Трябва да се създадат здравни политики, които да предразполагат към това нещо и да бъдат насочени лично към хората. Доброто заплащане е важно, но са необходими и добри условия за работа. Развиването на добра амбулаторна практика също е важно, за да не се стига до болница”, изтъкна събеседникът.

В месеца на мъжкото здраве специалистът по урология препоръча да се пие достатъчно вода, да се яде по един плод на ден, да се избягва заседналият начин на живот и прекаленият прием на сол. Един път годишно след навършване на 50-годишна възраст да се извършва профилактичен преглед, посъветва още урологът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още