fallback

Как СЗО може да се бори с бъдещи пандемии?

Организацията изработва нови правила, като целта е те да влязат в сила до май 2024 г.

23:21 | 17.11.22 г. 2

В Световната здравна организация (СЗО) текат преговорите по нови правила за справяне с пандемии, като целта е до май 2024 г. да бъде прието правнообвързващо споразумение от 194-те страни членки на здравната агенция към ООН, предава Ройтерс.

Новият пакт е приоритет за ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус с началото на втория му петгодишен мандат начело на световната здравна агенция. Той цели да засили отбраната на света срещу нови патогени след пандемията от COVID-19, при която починаха над 6,5 млн. души, съобщава СЗО.

Самата световна здравна агенция е изправена пред призиви за реформи, след като в началото на COVID-19 независим панел съобщи, че тя разполага с недостатъчно правомощия, има ограничени възможности да изследва епидемии и да координира мерки за сдържане.

Какво представлява т. нар. пандемичен договор?

СЗО вече има правнообвързващи правила, т. нар. Международни здравни регулации (2005 г.), които очертават задълженията на страните, където събития в областта на общественото здраве имат потенциал да преминат граници. Те включват незабавно уведомяване на СЗО за извънредна здравна ситуация и мерки за търговията и пътуванията.

Регулациите, приети след епидемията от SARS вируса през 2002-2003 г., все още се смятат за функционални за регионални епидемии като ебола, но непригодени за глобални пандемии.

Предложенията за пакта включват споделяне на данни и проследяване на геноми на новопоявили се вируси и правила за справедливо разпределение на ваксини.

Страните членки се договориха през юли, че новото споразумение трябва да бъде правнообвързващо. Друга ключова среща е планирана за декември.

Това ще бъде едва второто подобно здравно споразумение след Рамковата конвенция за контрол на тютюна от 2003 г., договор, който цели да намали пушенето чрез данъци и правила за етикети и реклами.

Как гледат страните на пакта?

ЕС предложи споразумението и е смятан за най-големия му поддръжник. Развиващите се страни искат да използват преговорите като възможност да си гарантират по-добър достъп до ваксини след твърденията за „ваксинен апартейд“ от генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Страните членки трябва да дадат първоначалната си обратна връзка по проекта на среща между 5 и 7 декември. Заради участието на много страни постигането на споразумение вероятно ще е трудно.

Как ще работи?

Все още не е ясно как ще се съчетаят регулациите от 2005 г. и новото пандемично споразумение.

Едно от предложенията е те да се допълват, така че съществуващите правила да се прилагат за епидемии на места и нови правила да влизат в сила, ако СЗО обяви пандемия, нещо, което в момента няма мандат да прави.

Остава да се определи дали преговарящите ще включат мерки като санкции, за да гарантират спазване.

Какви други реформи се подготвят?

Водят се и отделни преговори по инициатива за реформиране на правилата от 2005 г. с изпратени предложения от САЩ, ЕС и най-малко десет други страни, казват дипломати.

Предложенията на Вашингтон целят да засилят прозрачността и да предоставят на СЗО по-бърз достъп до места с епидемии. Редица дипломати твърдят, че е вероятно това да се окаже твърде амбициозна цел заради очаквано противопоставяне от Китай и други страни с мотив национален суверенитет.

Китай позволи на ръководени от СЗО екипи от експерти да посетят епицентъра на COVID-19 в Ухан, но СЗО твърди, че страната все още не дава достъп до клинични данни от ранни случаи, които може да съдържат информация за произхода на вируса SARS-CoV-2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 17.11.22 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още