IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как СЗО може да се бори с бъдещи пандемии?

Организацията изработва нови правила, като целта е те да влязат в сила до май 2024 г.

23:21 | 17.11.22 г. 2
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Снимка: EPA/БГНЕС
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Снимка: EPA/БГНЕС

В Световната здравна организация (СЗО) текат преговорите по нови правила за справяне с пандемии, като целта е до май 2024 г. да бъде прието правнообвързващо споразумение от 194-те страни членки на здравната агенция към ООН, предава Ройтерс.

Новият пакт е приоритет за ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус с началото на втория му петгодишен мандат начело на световната здравна агенция. Той цели да засили отбраната на света срещу нови патогени след пандемията от COVID-19, при която починаха над 6,5 млн. души, съобщава СЗО.

Самата световна здравна агенция е изправена пред призиви за реформи, след като в началото на COVID-19 независим панел съобщи, че тя разполага с недостатъчно правомощия, има ограничени възможности да изследва епидемии и да координира мерки за сдържане.

Какво представлява т. нар. пандемичен договор?

СЗО вече има правнообвързващи правила, т. нар. Международни здравни регулации (2005 г.), които очертават задълженията на страните, където събития в областта на общественото здраве имат потенциал да преминат граници. Те включват незабавно уведомяване на СЗО за извънредна здравна ситуация и мерки за търговията и пътуванията.

Регулациите, приети след епидемията от SARS вируса през 2002-2003 г., все още се смятат за функционални за регионални епидемии като ебола, но непригодени за глобални пандемии.

Предложенията за пакта включват споделяне на данни и проследяване на геноми на новопоявили се вируси и правила за справедливо разпределение на ваксини.

Страните членки се договориха през юли, че новото споразумение трябва да бъде правнообвързващо. Друга ключова среща е планирана за декември.

Това ще бъде едва второто подобно здравно споразумение след Рамковата конвенция за контрол на тютюна от 2003 г., договор, който цели да намали пушенето чрез данъци и правила за етикети и реклами.

Как гледат страните на пакта?

ЕС предложи споразумението и е смятан за най-големия му поддръжник. Развиващите се страни искат да използват преговорите като възможност да си гарантират по-добър достъп до ваксини след твърденията за „ваксинен апартейд“ от генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Страните членки трябва да дадат първоначалната си обратна връзка по проекта на среща между 5 и 7 декември. Заради участието на много страни постигането на споразумение вероятно ще е трудно.

Как ще работи?

Все още не е ясно как ще се съчетаят регулациите от 2005 г. и новото пандемично споразумение.

Едно от предложенията е те да се допълват, така че съществуващите правила да се прилагат за епидемии на места и нови правила да влизат в сила, ако СЗО обяви пандемия, нещо, което в момента няма мандат да прави.

Остава да се определи дали преговарящите ще включат мерки като санкции, за да гарантират спазване.

Какви други реформи се подготвят?

Водят се и отделни преговори по инициатива за реформиране на правилата от 2005 г. с изпратени предложения от САЩ, ЕС и най-малко десет други страни, казват дипломати.

Предложенията на Вашингтон целят да засилят прозрачността и да предоставят на СЗО по-бърз достъп до места с епидемии. Редица дипломати твърдят, че е вероятно това да се окаже твърде амбициозна цел заради очаквано противопоставяне от Китай и други страни с мотив национален суверенитет.

Китай позволи на ръководени от СЗО екипи от експерти да посетят епицентъра на COVID-19 в Ухан, но СЗО твърди, че страната все още не дава достъп до клинични данни от ранни случаи, които може да съдържат информация за произхода на вируса SARS-CoV-2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 1 година
До: neon7 Нека въведем цифров здравен сертификат, признат от СЗОhttps://leohohmann.com/2022/11/15/health-minister-tells-g20-nations-they-must-implement-who-approved-digital-health-certificates-tracking-all-human-movement-for-next-pandemic/#more-11928
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 1 година
ЕТО това подготвят- "Нека въведем цифров здравен сертификат, признат от СЗО. Ако сте били ваксинирани или тествани правилно, можете да се движите. Така че при следващата пандемия, вместо да спрете движението на хората на сто процента, което [срина] икономиката в световен мащаб, все пак можете да осигурите известно движение на хората."На срещата на върха на Б20 БудиСадикин, министър на здравеопазването на Индонезия, призовава за цифров здравен сертификат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още