IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще похарчи милиони, за да бракува 230 млн. дефектни маски в Китай

На 20 млн. евро ще възлизат само адвокатските хонорари по случая, общо 370 млн. маски не са преминали тестовете за качество в народната република

15:47 | 06.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Хаотичното закупуване на маски в началото на пандемията от коронавирус през 2020 г. има още едно скъпо последствие. Подобно на България, която „отписа“ сериозни суми заради бракувани ваксини, сега подобен ход предприема и Германия. 

Както съобщава бизнес списанието Capital, в Китай все още се съхраняват около 230 млн. предпазни маски, собственост на федералното правителство, които не могат да се използват поради дефекти. В момента „няма планове за внасянето" им в Германия, пише Федералното министерство на здравеопазването в отговора си на въпрос от парламентарната група на Левицата. Вместо това министерството иска стоките да бъдат унищожени направо в Китай. За целта вече е обявена обществена поръчка.

Министерството на Карл Лаутербах не предоставя информация за разходите за закупуване на маските, които не са преминали успешно тестовете за качество в Китай. Разбивка на финансовия обем на договора „вече не е възможна", се казва в отговора.

През 2021 г. Федералната сметна палата е установила, че федералното правителство е платило средно малко под 3 евро за маски KN95/FFP2 от Китай. За хирургическите маски средната стойност е била 0,50 евро. В отговора не се посочва за кои видове маски става въпрос при дефектните стоки, които са били съхранявани в Китай до днес. По данни на Министерството на здравеопазването общо около 370 млн. маски не са преминали тестовете за качество в народната република.

По времето на тогавашния министър на здравеопазването Йенс Шпан федералното правителство бе поръчало маски за 6,5 млрд. евро с оглед на недостига на маски в ранната фаза на пандемията. По-късно Федералната сметна палата отправи упрек за масово „надхвърляне на обществените поръчки".

Министерството на здравеопазването твърди, че се опитва да си възстанови парите от търговците, като води съдебни дела в Китай, поне за малка част от бракуваните маски, които вече са били сортирани, преди да бъдат транспортирани до Германия. За тази цел то е започнало арбитражно производство срещу единадесет доставчика в Китайската международна икономическа комисия за търговия и арбитраж (CIETAC). Става въпрос за 108 млн. маски с приблизителна обща стойност около 132 млн. евро и около 63 млн. долара. Експертите обаче смятат, че шансовете на западните правителства да успеят с арбитражни искове в Китай срещу тамошни компании и да наложат вземания са нищожни.

Правните спорове с многобройни доставчици на маски в Германия и Китай до края на 2022 г. вече доведоха до съдебни разходи в размер на над 40 млн. евро. За 2023 г. министерството очаква допълнителни хонорари за адвокатските кантори в размер на 20 млн. евро, става ясно от настоящия отговор.

„Закупуването на маските на юруш все още струва на държавната хазна милиони евро", заяви пред Capital Кристиан Гьорке, финансов експерт на Левицата. „Дефектните маски се превръщат в странен неочакван приход за адвокатските кантори". Сделките с маски по времето на бившия министър Шпан ще трябва да бъдат „спешно и изчерпателно изяснени", казва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: baybay11 ... действително са добри маските с FFP3 , но рядко някой ги носи както трябва , особено с продължителност повече от 15-20 мин , щото започва да не ти стига въздуха ... па не дай си боже и работа да вършиш някаква или дори торби да пренесеш от магазина ... основно ги ползват за украса , щото носовете на всички стърчат навън ... обикновените с хирургически клас на защита са най-добри + ваксина ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: baybay11 от къде си сигурна че имате нула срещи с ковид-а ? Съмнявам се пазите социална изолация... пазите физическа изолация! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 29
baybay11
преди 1 година
Семейството ми ползва маски САМО на 3М и то- FFP3, които са с максимална защита, защото тъканта им не допускаше частици с размерите на вируса на ковид да премине през тях. В България първоначално струваха 3.50 лева, а в началото на пандемията скочиха до 22 лева, но издебнах момента, когато имаха летни намаления...Резултатът- имаме нула срещи с ковид, но спазвахме и дистанция, и социална изолация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още