IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer и BioNTech са предложили на ЕС да плати половин цена за ваксините, от които се отказва

Промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за всякакви бъдещи варианти на коронавируса

15:15 | 30.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите Pfizer и BioNTech са направили ново предложение на Европейсия съюз (ЕС) във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел.

Компаниите предлагат страните-членки да плащат половин цена, или около 10 евро, за всяка от 70-те млн. дози, от които блокът се отказва, пише днес в. Financial Times. 

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на COVID-19", допълва изданието, като се позовава свои източници, предава БТА.

През януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя на дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 млн., като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който ЕС планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 млрд. долара фармацевтична индустрия. Брюксел се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните от блока.

Pfizer отказва да коментира публикацията на Financial Times, но отбелязва, че преговорите се водят "добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още