IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSK повиши насоките си за 2023 г. след силно второ тримесечие

Базираният в Лондон производител на лекарства сега очаква ръст на коригираната печалба на акция от 14-17% за годината

13:23 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания GSK повиши насоките си за годишна печалба и продажби в сряда, след като отчетът ѝ за второто тримесечие надви очакванията, подкрепен от силните продажби на ваксината срещу херпес зостер Shingrix и лекарства срещу ХИВ, съобщава Ройтерс.

Базираният в Лондон производител на лекарства сега очаква ръст на коригираната печалба на акция от 14-17% за годината спрямо по-ранни прогнози за 12-15%.

Компанията сега очаква продажбите да се увеличат с 8% до 10% тази година спрямо 6% до 8% по-рано, а коригираната оперативна печалба ще нарасне с между 11% и 13% спрямо 10% до 12%.

„Постигнахме ново отлично тримесечие на представяне, със силен ръст на продажбите и печалбата, най-вече при ХИВ и ваксините, и продължаващо засилване на научноизследователската и развойна дейност и продуктовото портфолио“, казва главният изпълнителен директор Ема Уомсли в изявление.

По-добрите от очакваните резултати могат допълнително да помогнат за съживяване на доверието на инвеститорите в стратегията на Уомсли година след като компанията отдели своя бизнес за потребителско здраве, Haleon, в най-радикалната си промяна от 20 години.

Британският производител на лекарства изостава от конкурентите си през последните години, като някои инвеститори и анализатори се притесняват от силата на лекарствата в процес на разработка и скъпоструващи съдебни спорове в САЩ за спряното лекарство против киселини Zantac.

Компанията отчете коригирана печалба от 38,8 пенса на акция за тримесечието при продажби от около 7,18 млрд. паунда (9,26 млрд. долара).

Анализаторите очакваха печалба от 34,7 пенса на акция при продажби от около 6,77 млрд. паунда, показват консенсусни оценки на компанията.

Продажбите на Shingrix, най-продаваното лекарство на компанията, са генерирали 880 млн. паунда, надминавайки прогнозите на анализаторите за 872 млн. паунда.

Резултатите подчертават силата на основния бизнес на GSK, движен от лекарствата за ХИВ и ваксините, казва Дани Сауримпер, портфолио мениджър в Pacific Asset Management и акционер в GSK.

Без актуална информация за съдебния спор по Zantac или промяна в перспективите на бъдещите лекарства обаче акциите може да продължат да изостават от конкурентите, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още