IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открито е първото летище за медицинска помощ по въздух в България*

Съоръжението е в Долна Митрополия и ще се ползва и за обучение на курсанти от ВВС, ВМС и МВР

16:12 | 22.09.23 г.
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Първото лицензирано хеликоптерно летище в България за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) е открито във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. 

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи, съобщава БТА.

Като част от празничната церемония осем курсанти от специализация "Летец-пилот", трети курс, получиха бриветите си за завършен първи авиационен стаж през 2023 г. 

Преди началото на церемонията на хеликоптерното летище кацнаха вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база - Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза "Чайка" и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция "Гранична полиция".

С вертолет PANTHER бе направена демонстрация на транспортиране на пострадал. 

Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да дава дежурства от края на януари догодина от Летище София. Това каза днес пред журналисти Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз". 

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства. 

Изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" обясни, че първият хеликоптер трябва да бъде готов за техническо приемане до 15 декември тази година. След като бъде приет технически и се оформи документацията и премине плащането, до 20 дни той трябва да бъде пребазиран в България, за да премине официалното му приемане тук. Можем да го очакваме в първата половина на януари догодина. След това предстоят процедури по неговата регистрация, издаване на необходимите сертификати, процедура по дообучение на пилотите, облитане на площадките и чак тогава вече ще можем да носим дежурства само през светлата част на денонощието, каза още Добрев. 

Той припомни, че предстои България да придобие шест хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздуха. Те ще бъдат базирани на шест оперативни площадки в страната. 

В ход е изпълнението на договора за получаване на машините, върви и процесът на обучение на персонал за обслужването на хеликоптерите и за тяхната летателна експлоатация, отбеляза още той. В момента шестима пилоти се обучават в Италия, а в неделя (23 септември) заминават и двама души от инженерно-техническия състав, допълни Добрев.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза още изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз".

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още