fallback

Пазарът на лекарства за отслабване се очаква да достигне 100 млрд. долара до 2035 г.

Приходите от тези медикаменти може да достигнат 70 млрд. долара само в САЩ, прогнозира анализатор

09:59 | 23.09.23 г. 2

Световният пазар на нови лекарства за отслабване, като Ozempic и Wegovy на датската фармацевтична компания Novo Nordisk, е напът да достигне 100 млрд. долара до 2035 г., тъй като пациентите започват да разбират ефикасността на лекарствата. Това твърди анализаторът на BMO Capital Markets Евън Дейвид Сейгърман, който в бележка до клиентите си заявява също, че приходите от тези лекарства могат да достигнат 70 млрд. долара само в САЩ, предаде Bloomberg.

Апетитът на инвеститорите на Wall Street за акции на компании, свързани с отслабването, се повиши, след като проучване на медикамента Wegovy на Novo Nordisk показа, че лекарството намалява рисковете от инфаркт и инсулт. Резултатите от проучването доведоха до рязко покачване на цената на акциите на производителя на лекарства Eli Lilly & Co. и до момента той остава най-добре представящата се акция от фармацевтичния сектор в състава на американския широк борсов индекс S&P 500.

Сейгърман смята, че Lilly е най-подготвена да доминира на пазара в САЩ през 2030 г. Според него Mounjaro (тирзепатид) на Lilly, който вече е одобрен за лечение на диабет, ще бъде водещ на пазара на медикаменти за отслабване в края на 2030 г., ако до края на годината получи одобрение за лечение на затлъстяването.

"Виждаме, че настъпва промяна в средата на плащащите и реимбурсиращите органи в САЩ и че данните са основани на широка подкрепа в медицината, политиката, регулациите и културата за широк достъп до терапевтични средства за лечение на затлъстяването", пише Сейгърман.

В началото на август анализатори на Morgan Stanley прогнозираха, че глобалният пазар на лекарства за отслабване ще достигне 77 млрд. долара през 2030 г., което е увеличение спрямо предварително изчислените 54 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 23.09.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още