IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на лекарства за отслабване се очаква да достигне 100 млрд. долара до 2035 г.

Приходите от тези медикаменти може да достигнат 70 млрд. долара само в САЩ, прогнозира анализатор

09:59 | 23.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световният пазар на нови лекарства за отслабване, като Ozempic и Wegovy на датската фармацевтична компания Novo Nordisk, е напът да достигне 100 млрд. долара до 2035 г., тъй като пациентите започват да разбират ефикасността на лекарствата. Това твърди анализаторът на BMO Capital Markets Евън Дейвид Сейгърман, който в бележка до клиентите си заявява също, че приходите от тези лекарства могат да достигнат 70 млрд. долара само в САЩ, предаде Bloomberg.

Апетитът на инвеститорите на Wall Street за акции на компании, свързани с отслабването, се повиши, след като проучване на медикамента Wegovy на Novo Nordisk показа, че лекарството намалява рисковете от инфаркт и инсулт. Резултатите от проучването доведоха до рязко покачване на цената на акциите на производителя на лекарства Eli Lilly & Co. и до момента той остава най-добре представящата се акция от фармацевтичния сектор в състава на американския широк борсов индекс S&P 500.

Сейгърман смята, че Lilly е най-подготвена да доминира на пазара в САЩ през 2030 г. Според него Mounjaro (тирзепатид) на Lilly, който вече е одобрен за лечение на диабет, ще бъде водещ на пазара на медикаменти за отслабване в края на 2030 г., ако до края на годината получи одобрение за лечение на затлъстяването.

"Виждаме, че настъпва промяна в средата на плащащите и реимбурсиращите органи в САЩ и че данните са основани на широка подкрепа в медицината, политиката, регулациите и културата за широк достъп до терапевтични средства за лечение на затлъстяването", пише Сейгърман.

В началото на август анализатори на Morgan Stanley прогнозираха, че глобалният пазар на лекарства за отслабване ще достигне 77 млрд. долара през 2030 г., което е увеличение спрямо предварително изчислените 54 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 7 месеца
Страхотна цивилизация сме изградили - първо плющиш планини от пари за плюскане, за да натрупаш килограми и после харчиш останалото за илачи за отслабване. И тук САЩ са лидер, когото всички в захлас следваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още