IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната продължителност на живота в САЩ отчита ръст през 2022 г.

Показателят продължава да се възстановява спрямо ниските нива по време на пандемията от коронавирус

11:00 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Момичетата и момчетата, родени в САЩ в рамките на миналата година, отчитат увеличение на прогнозираната продължителност на живота – първи подобен ръст след пандемията от коронавирус, пише Bloomberg, цитирайки предварителни оценки на Министерството на здравеопазването и социалните услуги.

Очакваната продължителност на живота при раждане е 77,5 години - увеличение с 1,1 години спрямо 2021 г. - тъй като по-малко хора са починали от Covid-19.

Момиче, родено миналата година, отново може да очаква да живее повече от 80 години, докато момчето вероятно ще живее близо 75 години. Разликата между двата пола се свива до 5,4 години, след като достигна най-голямото си разминаване от 1996 г. по време на пандемията.

Очакваната продължителност на живота при раждане представлява средният брой години, които едно бебе би живяло. Подобрението се дължи основно на спада на смъртните случаи от Covid, като намаляването на сърдечно-съдовите заболявания и смъртността от рак също оказва влияние.

Има още много пространство за възстановяване, за да се върнат САЩ към нивата отпреди пандемията. През 2019 г. средната продължителност на живота в страната е била 78,8 години. През двете години след началото на пандемията очакваната продължителност на живота отчете най-големия си последователен спад за последния един век.

Очакваната продължителност на живота се е увеличила за всички раси през 2022 г. Азиатците и латиноамериканците могат да очакват да живеят поне 80 години - по-дълго от белите, чернокожите, американските индианци и местните жители на Аляска.

Разликата по пол е най-голяма сред чернокожите американци, които не са латиноамериканци, като чернокожата жена се очаква да живее 76,5 години в сравнение с 69,1 години за чернокож мъж.

Бялото население записва най-малко увеличение на продължителността на живота. Очаква се средностатистическият бял мъж да живее 75,1 години при раждането срещу 80,1 години за жените.

Очакваната продължителност на живота се възстановява въпреки скока на самоубийствата миналата година. Те са нараснали с 3% до почти 49 500, рекорд според данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Делът на самоубийства сред населението на САЩ е най-високият от 1941 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още