IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК пита защо частните болници са изключени от правилата за европейско финансиране

Брюксел продължава работата по четири наказателни процедури срещу страната ни през април

16:42 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като част от априлския пакет със санкции за неизпълнение на ангажиментите, произтичащи от европейското членство, Европейската комисия (ЕК) изпрати допълнително мотивирано становище по наказателната процедурата относно правилата за провеждане на търгове за обществени поръчки, започната още през 2019 година. Причината е несъобразяването на страната ни с директивите на ЕС за обществени поръчки и даване на концесия. От Брюксел отбелязват, че частните болници в България са изключени от правилата на ЕС за финансиране, дори и когато получават публични средства.

София има два месеца, за да отговори на запитванията или ще бъде пристъпено към следващия етап от процедурата - иск в Съда на ЕС.

В отделно решение в пакета с априлските санкции на Брюксел на България е изпратено и допълнително официално писмо за намерения относно неизпълнение на задълженията за транспониране на Директивата за презумпцията за невиновност и правото на лицата да присъстват на съдебния процес. ЕК започна тази наказателна процедура през септември 2023 година, но сега е установила и още нарушения и затова изпраща и допълнителното писмо. Брюксел отбеляза в първото си писмо, че страната ни не спазва правата на незадържаните за представяне при процес, а сега обръща внимание на нарушения по отношение на правото на нов процес за подсъдими.

И в този случай България трябва да отговори на новото запитване в срок от два месеца. При липса на задоволително обяснение ЕК ще започне следващата фаза - изпращане на мотивирано становище.

Допълнително писмо за намерения е изпратено и по процедурата за липсата на транспониране на текстове от Директивата за европейската заповед за арест, става ясно още от публикуваното съобщение на ЕК.

На България е пратено и мотивирано становище по процедурата, започнала в края на 2023 година, заради липсата на съобразяване със законодателството, свързано с трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Страната ни не е единственият нарушител на тази директива - Брюксел призовава още Ирландия, Естония, Хърватия, Словения и Словакия да съобразят с текстовете и да изпълнят ангажимента си по това законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още