IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските хотелиери търсят работници в Индия, Бангладеш и Непал

Секторът внася 25 хил. работници всяко лято, каза служебният министър на туризма

16:25 | 21.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Туристическият бранш "внася" около 25 хиляди работници годишно, коментира служебният министър на туризма  Илин Димитров при откриването на новия туристически сезон в курорт "Св. Св. Константин и Елена". По думите му и през тази по традиция ще бъдат наемани служители от страните от Средна Азия, като родните работодатели вече гледат и към Индия, Непал, Бангладеш, пише БТА.

 Димитров посочи, че е нужна дългосрочна стратегия за преодоляването на проблема с липсата на кадри, която би следвало да е приоритет за следващия редовен кабинет.

"Намираме се на едно необикновено място, зелено, с прекрасни плажове, лековит климат, чудесна модерна инфраструктура и висококатегорийни хотели", заяви министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на туризма. Той допълни, че още в началото на 20 век са били правени опити за удължаване на сезона чрез предлагане на допълнителни услуги, като например балнеолечение.

Прогнозата на Димитров е , че сезонът ще бъде отличен и гостите по Черноморието ще бъде с между 5 и7% повече спрямо рекордната 2019 година. Като цяло очакванията са за ръст на туристите в Южна Европа след ограниченията заради пандемията от коронавируса през последните години. Прогнозите за България са ръст на туристите от Полша, Чехия и Израел, както и от традиционния пазар Румъния.

Бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, големият въпрос е какво качество на услугите ще бъде предложено, допълни министърът, цитиран от БТА.

Димитров призова за повече пари за национална реклама, както и запазването на ДДС от 9% за туристическата услуга.

В края на май в България ще се проведе регионална среща на Световната туристическа организация и у нас ще пристигнат повече от 20 министри и делегати от повече от 40 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Прогнозата е за снег на Супер Боровец https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB_%D0%9A%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%B2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
xapoznai
преди 10 месеца
Горе-долу остават още няколко региона в Африка, където да ги търсят... Имаше подобен експеримент с индийци преди няколко години, но се оказа че тези които могат да четат и пишат и са използвали *** различен от външен предпочитат други дестинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
OHЯ
преди 10 месеца
Това добра новина ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
doba
преди 10 месеца
Така като гледам, скоро време и на Марс ще почнат да ги търсят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още