IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимният туристически сезон е приключил със силен ръст

Според данните на Министерството на туризма регистрациите се увеличават с 23% в сравнение със сезона преди пандемията, а приходите са за над 900 млн. лева

16:00 | 30.04.23 г.
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Зимният сезон в България е приключил с 23% ръст на регистрациите на туристи в местата за настаняване в сравнение със предпандемичния зимен сезон 2019-2020 г. Увеличението в сравнение с миналогодишния ски сезон е още по-голямо – 25%.

Това показват данни на единната система за туристическа информация (ЕСТИ), разпространени в неделя от Министерството на туризма в България.

Причината за този силен ръст е удълженият сезон. Въпреки липсата на сняг в ключовите за ски туризма месеци, хотелиерите са проявили гъвкавост и са предлагали спа и балнео пакети.

От ведомството подчертават, че туризмът в страната напълно се е възстановил от пандемичните смущения и оттук насетне се очаква само растеж.

Данни за зимния туризъм

Регистрациите на туристи в местата за настаняване са над 1,9 млн. за зимен сезон 2022/2023 г., по текущи данни от ЕСТИ.

През 2019/2020 г. сезонът приключи на 13 март 2020 г. заради затварянето, свързано с коронавируса. Ако се сравнява същият период на сезона 2022/2023 г., увеличението на регистрациите е с 9%.

Това означава, че най-много регистрации на туристи зимните курорти са имали от средата на март до средата на април.

Графика: Министерство на туризма Графика: Министерство на туризма

Ръст има от всички водещи пазари, като най-сериозно е увеличението на гръцките туристи – над 100% в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Голям ръст има и на израелските туристи – близо 100%.

По текущи данни ръстът на българските туристи е около 17%, а на британските туристи – близо 10%.

Приходите от входящ туризъм са 915 млн. лева за периода декември 2022 – февруари 2023 г., съгласно изчисления на основата на данни на БНБ. Ръстът на приходите от входящ туризъм този зимен сезон спрямо същия период на зимен сезон 2021/2022 г. е 38%, като приходите от чуждестранните туристи надхвърлят с 2% предпандемичните приходи, отбелязват от Министерството на туризма.

Графика: Министерство на туризма Графика: Министерство на туризма

Туризмът за Великден

По оценки на Министерството на туризма общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, собствени имоти и еднодневни пътувания, е надхвърлил 300 хил. души за Великденските празници, като от тях над 100 хил. са били в местата за настаняване. Оценките на експертите в Министерството на туризма показват, че приходите от туризъм  по Великденските празници ще надхвърлят 150 млн. лева.

По данни от ЕСТИ около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% – чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел, Германия и др.

Според нанесените към момента данни за периода 13 – 18 април 2023 г. най-висок е бил интересът към религиозен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

Около 27% от туристите са почивали в посочения период по Черноморието. Интерес е имало към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е спа туризмът. Осем от нашите най-известни спа курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Прогнози за лятото

Министърът на туризма Илин Димитров прогнозира 20% ръст за летния сезон спрямо полетите до България през миналата година.

По данни на летищните оператори на летище Бургас очакват 6200 полета за периода май – октомври, като там нискобюджетните линии вече стартираха през март. Летище Варна очаква 4200 полета.

Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи. Димитров посочва, че се работи активно с бизнеса с фокус вътрешен туризъм – културни маршрути, минерални води, спа курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още