IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято

Поскъпването в туристическия бранш у нас през миналата година е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България, посочи директорът на Института за анализи в туризма

11:23 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Тази прогноза пред Bulgaria ON AIR направи Румен Драганов, директор на Института за анализи в туризма.

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но ще има посетители и от Средния Изток. 

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", припомни Драганов. Според него София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване. „Българският курорт „Слънчев бряг“ и турският курорт "Мармарис" британците са посочили като най-добри. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас през миналата година е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България“, посочи той и потвърди, че се възстановяват всички чартърни полети от Великобритания.

По данни на Института за анализи в туризма тази година в Гърция се очертават около 630 хиляди пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква те да са над 6 милиона. "Само за май има над 1,5 милиона пътувания на българи в България, 26,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", обясни Драганов.

Той допълни, че за първи път тази година месец май е много туристически интензивен. 

"Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. Св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой – там, където се мина на целогодишен туризъм, се използва балнео, спа и уелнеса. Морето работи", посочи Румен Драганов.

Директорът на Института за анализи в туризма коментира и липсата на кадри в туризма, като уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.

Какви политики трябва да се провеждат в образованието, за да се преодолее липсата на кадри в туризма? Променят ли се изискванията на туристите в България? Достатъчна ли е рекламата на българския туризъм?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още