IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква до 4,9 млн. туристи през лятото

Изминалият зимен сезон е най-успешният досега с 23% ръст над предпандемичния зимен сезон

13:42 | 18.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на туризма очаква до 4,9 млн. посещения на туристи през летния сезон на 2023 година, което ще бъде с поне 5% над летния сезон на предпандемичната 2019 година. Това каза по БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Според него този ръст се дължи на много фактори, единият от които е добрата реклама и активният бизнес.

„Бизнесът започна да работи активно и резултатите са налице. Очакваме много добър летен сезон“, каза Димитров. Той цитира данни на Световната организация по туризъм, според които България е на шесто място в света като "най-добре" представяща се държава за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019 г. България се класира на шесто място по темп на възстановяване след пандемията по брой туристически посещения и на десето място по темп на възстановяване на приходите от туризъм, посочи анализът.

Димитров акцентира, че след като туристопотокът кам България е възстановен, вече трябва да се мисли за реформи в посока качество на туристическия продукт. Работи се за повече плажове със син флаг. България очаква новия летен сезон с повече и по-чисти плажове. "С три повече са плажовете със син флаг спрямо предишната година. 21 са плажовете със син флаг и едно яхтено пристанище."

"Ще предложим по-добро качество на конкурентна цена това лято", увери министърът. Той смята, че е необходимо да се ребрандира имиджът на сектора, заплащането също трябва да е конкурентно.

Зимният сезон 2022-2023 е най-успешният досега. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на форума "БГ Туризъм - Лято 2023" днес.

"Имаме всички основания да се гордеем и да стъпим на реални постижения през изминалата година с новина, че зимният сезон 2022-2023 е най-успешният досега. Посрещнали сме над 1,9 млн. туристи, което означава с 25% повече спрямо миналия зимен туристически сезон 2020-2021 година и с 23% над предпандемичния зимен сезон от декември 2019 до март 2020 година", каза Ирена Георгиева, цитирана от БТА.

Според нея в този стил са и очакванията за летния сезон, проследявайки ранните записвания на основните пазари за България, планираните полети на летищата във Варна и Бургас, както и информацията, с която от министерството разполагат от завършилите изложения, включително и от последните срещи, проведени преди два дни в Тел Авив в Израел, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още